Noise cancellation dolazi i u automobile

Bose se od 80-ih godina prošlog stoljeća bavi smanjenjem okolne buke te implementira tehnologiju u slušalice što je najbolje prihvaćeno u njihovoj QuietComfort seriji nešto novijeg datuma.

Možemo satima raspravljati je li korištenje noise cancelling slušalica, primjerice, na putu biciklom na posao sigurno, dok je situacija s autom diskutabilnija. No, stvari nisu otišle predaleko.

Bose je na CES-u predstavio QuietComfort Road Noise Control, tehnologiju koja minimizira neželjene zvukove prouzročene vožnjom po neravnom terenu te lošim cestama. Iz Bosea kažu kako su konvencionalni pristupi rješavanju tog problema dodavanje izolacije ili korištenje prilagođenih guma, a često takvi pristupi dodaju na težini automobila što smanjuje njegovu učinkovitost.

RNC tehnologija koristi kombinaciju akcelerometara smještenih u blizini kotača, softvera za procesuiranje zvuka, mikrofona i audio sustava automobila kako bi elektronički uklonili zvuk. Točnije, svi dobiveni parametri koriste se pri izračunavanju signala za poništavanje zvuka koji se potom reproducira kroz zvučnike. Mikrofoni su smješteni i unutar kabine automobila te služe kao „fine-tuneri“ i dodatno prilagođavaju signal ukoliko je potrebno. Vrlo sličan sustav ujednačavanja dva zvučna vala Bose koristi u svojim slušalicama.

Naravno, Bose cilja i na sigurnost pa će se koncentrirati samo na zvukove koji dolaze od samog automobila i utjecaja njegove podloge, dok, primjerice, zvukovi hitnih službi i ostalih sudionika u prometu neće biti zahvaćeni.

Bose najavljuje serijsku ugradnju QuetComfort RNC tehnologije zainteresiranim proizvođačima automobila do kraja 2021.

Original Article