Noctua CPU hladnjak bez ventilatora na tržište stiže naredne godine

0
109

PC entuzijasti su navikli da sa procesorima uzimaju i posebne hladnjake uz koje obavezno ide ventilator, po mogućstvu sa RGB osvetljenjem, ali će se u bliskoj budućnosti to možda promeniti.

Noctua, proizvođač hladnjaka za procesore i sličnih dodataka, naredne godine donosi prvo CPU hlađenje koje dolazi bez ventilatora, već će biti pasivnog tipa. Noctua je ovaj pasivni kuler predstavio prošle godine na sajmu Computex, ali samo kao prototip tako da nije bilo definitivno sigurno da će uopšte ugledati svetlost dana.

Sada je objavljeno da će se u prodaji pojaviti već početkom naredne godine(Q1 2021), ali drugih detalja, poput cene proizvoda, za sada nema. Takođe, nije poznato za koje tipove procesora će tačno biti namenjeno ovaj pasivni hladnjak.

Prema preliminarnim informacijama, novi Noctua hladnjak će bez problema raditi posao sa procesorima čiji je TDP 120W i to u kućištima bez pridodatih ventilatora, dok bi sa njima podržao i viši TDP kod procesorskih čipova. Slika iznad prikazuje da je prototip poprilično gabaritan, ali će izgled finalnog proizvoda verovatno biti drugačiji.

Biće zanimljivo videti kako će se ovo hlađenje pokazati u praksi i da li će uspešno održavati temperature na nivou preporučenih. Vrlo je verovatno da će se fino pokazati kod procesora nižeg ranga, a kao prednost se uzima to da nema buke izazvane od strane ventilatora, što se sa dobrom cenom može prikazati kao odličan izbor za prostore u kojima se zahteva tišina.

Od uspeha kompanije Noctua sa ovim proizvodom zavisi budućnost pasivnih kulera za procesore, pa bi se u najboljem slučaju mogao pojaviti na određenom broju od preko pola miliona čipova kompanije AMD ili Intela, a za nadolazeću generaciju konzola je malo kasno.

The post Noctua CPU hladnjak bez ventilatora na tržište stiže naredne godine appeared first on PLAY!.

Original Article