No Straight Roads

0
557

Punk čistunci možda budu zaintrigirani – a zatim brzo skandalizovati – premisom No Straight Roads, muzičko-akciono-avanturističkpm igrom o dva indi-rock neuskladjenih koji se sukoblјavaju protiv komercijalizacije muzike, koja se oblikovala kao masivna elektronska plesna muzika (EDM) konglomerat. To je zato što, uprkos punk etosu koji naizgled stoji iza stava igre da je briga za igru, No Straight Roads zaista nije toliko anti-establišment.

U ovom alternativnom univerzumu, muzika je postala klјučni izvor energije za Vinyl City, koji stvara dovolјno električne energije da napaja grad. Tada dolazi do neizbežnog korporativnog preuzimanja, sa megakorporacijom koja traži muzičare kao obnovlјive izvore energije ugošćujući emisije talenata. Na nesreću, škrabavi rok duo, koji čine bubnjar Zuko i gitarista Mayday, to baš i ne čini to, iako su bili najbolji na njihovim audicijama. Rok muzika je passe, sudije su raspravlјale i biće zabranjena jer je glupa. O, i postoji i đavolska zavera zle kompanije da nagomila energiju za elite. Vreme je da grad spasimo rok muzikom!

No Straight RoadsIpak, to je uglavnom državni udar. Vinyl City je i dalјe živahna, užurbana zajednica uprkos krizi, i teško da ćete videti opiplјive efekte ovog nestanka struje na običan narod, strukturnu opresiju koju je izazvalo EDM carstvo ili bilo kakav haos koji je Vinyl City-u naneo veliki zli posao. Sve su ovo samo narativne postavke da biste došli do zabavnih stvari. I tu zaista nema greške; No Straight Roads zaista je prijatno iskustvo. Umesto hardcore punk Dead Kennedys-a, igra više liči na šumeći pop-punk Blink 182, koji nastoji da njegovim igračima prepusti čitav niz iskrenih, adolescentnih emocija. Besmisleni dvojac No Straight Roads uglavnom radi cool sranja poput lepljenja nalepnica i modifikovanja njihovih instrumenata, igranja arkadnih igara, provalјivanja u sigurnosne sisteme, prisustvovanja intervjuima, skuplјanje cilindara energije za popravlјanje gradske bolne električne mreže i otmice EDM koncerata. Ovo poslednje je, naravno, pokušaj benda da povrati snagu u gradu i povrati kreativnu kontrolu sa navodno ispravlјanog, bezumnog drona EDM-a.

No Straight RoadsBarem je ovo ono na šta No Straight Roads postavlјa igrače. Za igru koja je usredsređena na muziku, to je više hack-and-slash naslov nego ritam igra. Zuko i Mayday koriste njihove instrumente kao oružje – palice za bubnjeve i električnu gitaru – kako bi izazvali EDM muzičare na opojni duel kada otimaju njihove koncerte, slično boss igrama. Možete da se prebacujete između dva znaka ili da zgrabite drugog igrača da biste zajedno seckali, pucali, dvostruko skakali, izmicali i čak parirali napadima muzičara. Svaki koncert koji otmete sastoji se od nekoliko klimatskih, uzbudlјivih rundi borbe, gde se morate da se upoznate sa obrascima i krivinama napada. Oni su praćeni iznenađujuće dobro osmišlјenim i nemoguće upečatlјivim mešanjem elektronskih i rok melodija, koje nude muzičke signale koji su sinhronizovani sa salvom napada koje primate. Pravilno odrediti vreme vašeg manevrisanja je ovde najvažnije, a igra će na kraju oceniti vaš učinak, u zavisnosti od vašeg učinka. A puka raznolikost i kreativnost napada i dalјe će vas držati na nogama. Iako No Straight Roads nije posebno kažnjavajuća igra – uvek možete da odaberete da nastavite duel čak i kada ste iscrpeli vašu zdravstvenu traku – nije lako uspeti ni u jednom, a zateći ćete se da se vraćate na nivo ponavlјanja sa kojim ste se mučili, kako biste postigli bolјu ocenu.

No Straight RoadsOlakšavanje igranja je sistem progresije koji je, iskreno, ravan kursu za većinu akciono-avanturističkih naslova. No Straight Roads ovde ne razbija kalup, niti to želi da učini. Kako napredujete kroz igru, otklјučaćete dodatne sposobnosti koje pobolјšavaju snagu vaših napada, omogućavaju vam spretnije kretanje i dodelјuju više manevara. Ovo zavisi od snage vaše baze fanova; što više navijača steknete, više veština ćete imati na raspolaganju. Regrutovanje većeg broja fanova za vašu stvar nije enigma, i to možete da učinite tako što ćete učestvovati u većem broju kul stvari koje smo ranije spomenuli: davanju razvaljujućih intervjua, vraćanju energije u siromašni grad i otmici još više tezgi.

Treba nešto reći o širokim žanrovima koje No Straight Roads nije upoređivala: rock je autentičan; EDM je proizveden. Ali rok muzika je takođe sklona komercijalizaciji – post-grunge bum 2000-ih, što se očitava u popularnosti bendova poput Puddle of Mudd, Creed i Godsmack – jasan je primer za to. Zatim tu su EDM-ovi disko koreni, žanr koji je istorijski vezan za oslobođenje crnog queer-a. No Straight Roads nije u velikoj meri odlučio da se kloni ovih razlika, ali ono što nas je iznenadilo je uklјučivanje rep bitke koja služi kao sekundarni zadatak igre. Ovo nisu samo vaše redovne hip-hop, freestyle diskusije, već potiču i od ezoterične muzičke forme zvane dikir barat, tradicionalne malezijske umetničke forme popularne u Maleziji i Singapuru koja uklјučuje pevanje, poeziju i pokret. Iako modernizovan tako da odgovara futurističkim temama kompanije No Straight Roads, izvođenje dikir barat je izvanredno naklonjeno malezijskim korenima programera. Štaviše, bitke su takođe postavlјene u pozadini wayang kulit predstave, tradicionalnog indonežanskog pozorišta lutaka-senki koje je dobro poznato u jugoistočnoj Aziji – i prizora koji se retko viđa u igrama. Međutim, ovaj segment je znatno izazovniji od glavnih iskustava otmice koncerata. Sastoji se od izmicanja maskama koje se brzo kreću i koje se provlače preko tri trake, a koje ćete morati da kontrolišete sa obe ruke, a verovatno je bolјe prilagođeno podešavanju za dva igrača.

No Straight Roads neće impresionirati fanove punka njegovom ukusnošću i konvencijama; neće imati naviku da uzvikujete „Odjebite nacistički pankeri“ i ukazujete srednjim prstom vlasti i Čoveku. Umesto toga, zadovolјava se otelotvorenjem bezobzirne gluposti pop-punk bendova, dinamičnim duetom Zuko i Mayday koji daje glasne, emotivne izjave o spašavanju rok muzike protiv tiranije EDM-a bez trunke ironije. To je još šarmantnije zbog nedostatka pretenzija, a polirani furnir njegovog apsolutno opojnog soundtrack-a, koji je savršeno sinhronizovan sa opojnim ritmom njegovih boss bitaka, čini ovu igru vrednom zabave.

No Straight Roads was last modified: 18 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post No Straight Roads appeared first on ITNetwork.

Original Article