Nintendo dobio 12 miliona dolara tužbe protiv sajtova koji su distribuirali ROM fajlove starih igara

Nintendo je sa najavom biblioteke retro igara za sve pretplatnike na Switch Online sistem, rešio i da ozbiljno krene u borbu protiv emulatorskih sajtova, koji su praktično glavna konkurencija za potencijalne mušterije koje iz ovog razloga razmišljaju da se pretplate na Nintendo Online.

Tako su u julu tuženi sajtovi LoveRETRO i LoveROM, a zatim je u avgustu, iz straha da se i njima isto ne desi, deaktiviran i čuveni sajt Emuparadise.

Danas nam stižu vesti o rezultatima tužbe protiv gorepomenutih sajtova, i nisu baš sjajni za vlasnike, bračni bar koji ih je održavao. Naime, Nintendo je uredio vansudsko poravnanje i dogovoreno je da im se isplati čak 12 miliona dolara na konto odštete.

Ovo deluje kao ogroman novac i ostaje nejasno kako će to platiti, ali, kako je u pitanju sudsko poravnanje i dogovor, a ne rezultat presude, mnogi spekulišu da vlasnici sajtova neće morati da zaista plate toliki novac, već da je dogovorena tolika cifra “za javnost” više kako bi služila kao strašilo za svakog ko se bude ubuduće rešio da proba da pravi i održava emulatorske sajtove sa ROM fajlovima Nintendo igara.

Inače, pre oko godinu dana Eurogamer je uradio sjajno istraživanje u kome je pokazao da postoji šansa da je i sam Nintendo piratizovao sopstvene ROM-ove igara koje je zagubio, kako bi ih kasnije koristio u svoje svrhe, i to samo još jednom pokazuje da je postojanje emulatorskih sajtova za stare igre zapravo veoma korisna stvar za istoriju i očuvanje mnogih igara koje bi inače zauvek ostale izgubljene.

Original Article