Nevolje na Marsu: Kineski rover nešto krije

0
40
nevolje-na-marsu:-kineski-rover-nesto-krije

Top50 Glas publike


PCPress.rs Image

NASA na Marsu ima nekoliko svojih rovera, jedan helikopter i nekoliko sondi. Javnost se informiše o njihovim aktivnostima, a mašine imaju i svoje naloge na društvenim mrežama, gde zainteresovani mogu da saznaju sve što ih zanima. Slično je počela i kineska misija u koju je uključen rover Zhurong, ali se u međuvremenu nešto promenilo.

PCPress.rs Image

Kineska zastava se još pre nekog vremena “zavijorila” na Crvenoj planeti, što je velika stvar ako se ima u vidu da je to bio prvi put da se rover iz ove zemlje našao na Marsu. Misija Tianwen-1 je ka ovoj planeti krenula u julu 2020. godine, a u februaru 2021. se približila cilju. Tom prilikom je ispitala izabranu oblast za sletanje, i to samo nedelju dana nakon što se američki Perseverance uspešno spustio na odredište.

Prva samostalna kineska misija se sastoji od orbitera i rovera, koji su kao jedinstvena letelica u orbitu Crvene planete stigli 10. februara 2021. godine. Ta faza je letelicu dovela na 280 kilometara od površine Marsa, te 59 miliona kilometara daleko od Zemlje, pa je orbiter uključio kameru, kako bi snimio ravnicu Utopia Planitia na koju se i spustio 14. maja iste godine.

Solarni rover teži oko 240 kilograma, a marsovska prašina bi mogla da predstavlja opasnost za solarne ploče, što se već dogodilo roveru Opportunity, kada je tokom peščane oluje iz 2018. godine izgubio kontakt sa Zemljom. U slučaju da izbegne sve zamke, kineski rover bi trebalo da se pozabavi sastavom tla na Crvenoj planeti, te da uz pomoć radara ispita ima li leda ispod površine. Očekivalo se da rover potraje bar 92 zemaljska dana, dok je orbiter dizajniran da oko planete kruži čak 687 dana.

Kineski rover izgleda nije izbegao sve poteškoće. U maju 2022. godine je ušao u hibernaciju, a kako bi se sačuvao od peščanih oluja. Bilo je planirano da se probudi u decembru, ali od tada nema nikakvih vesti. Novinari koji se bave ovom temom su početkom 2023. zaključili da je rover možda zauvek izgubljen, budući da se nije odazvao kontroli misije. Problem je verovatno prašina koja se nakupila na solarnim pločama. Iako ima sistem za čišćenje, pretpostavlja se da je prašine toliko da rover nije uspeo da se s njom izbori.

Prošle nedelje su objavljeni snimci koje je napravio Mars Reconnaissance Orbiter, a na njima je lokacija na kojoj se nalazi kineski Zhurong. Kamera HiRISE je fotografije napravila u septembru 2022. godine i ponovo u februaru 2023. godine, pa može da se vidi da se rover u tom periodu nije pomakao s mesta.

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.