Neprimetni senzori štampani na ljudskoj koži 

0
35
neprimetni-senzori-stampani-na-ljudskoj-kozi 

Istraživači su razvili metod da naprave prilagodljive i ekološki prihvatljive senzore koji se mogu direktno i neprimetno štampati na širokom spektru bioloških površina, bilo da je to prst ili latica cveta. 

PCPress.rs Image

 Metoda, koju su razvili istraživači sa Univerziteta u Kembridžu, inspirisana je paukovom svilom, koja se može prilagoditi i zalepiti za niz površina. Ove „paukove svile“ takođe sadrže bioelektroniku, tako da se „mreži“ mogu dodati različite mogućnosti senzora

 „Jedan od najvećih izazova bio je istupiti iz postojećih metoda proizvodnje i osmisliti mehanizam za okretanje za proizvodnju senzora vlakana“, rekao je za Tech Briefs voditelj istraživanja i profesor Ian Ian Sheri Huang u ekskluzivnom intervjuu. 

 Vlakna, najmanje 50 puta manja od ljudske dlake, toliko su lagana da su ih istraživači odštampali direktno na pahuljastu glavicu maslačka bez urušavanja njegove strukture. Kada se štampaju na ljudskoj koži, senzori vlakana se prilagođavaju koži i otkrivaju pore znoja, tako da korisnik ne detektuje njihovo prisustvo. Testovi vlakana odštampanih na ljudskom prstu sugerišu da se mogu koristiti kao kontinuirani monitori zdravlja. 

Iako je ljudska koža izuzetno osetljiva, njeno povećanje elektronskim senzorima moglo bi fundamentalno da promeni način na koji komuniciramo sa svetom oko nas. Na primer, senzori štampani direktno na koži mogu se koristiti za kontinuirano praćenje zdravlja, za razumevanje senzacija na koži ili bi mogli da poboljšaju osećaj „stvarnosti“ u igricama ili primeni virtuelne stvarnosti. 

 Iako su nosive tehnologije sa ugrađenim senzorima, kao što su pametni satovi, široko dostupne, ovi uređaji mogu biti neprijatni, nametljivi i mogu inhibirati unutrašnje senzacije kože

Sada je tim predvođen Kembridžom razvio novi način pravljenja bioelektronike visokih performansi koja se može prilagoditi širokom spektru bioloških površina, od vrha prsta do pahuljaste glavice maslačka, štampanjem direktno na tu površinu. Njihova tehnika delimično je inspirisana paucima, koji kreiraju sofisticirane i jake veb strukture prilagođene njihovom okruženju, koristeći minimalan materijal. 

Izvor: techbriefs.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.