Neobično svetlo na marsovskom nebu

0
111

Neki budući astronauti bi na Marsu mogli da zateknu neobičnu svetlost na nebu, koja liči na zemaljska aurore. Umesto „malih, zelenih ljudi“, kojima nas bombarduju iz naučno-fantastičnih romana i filmova, bi tako mogli da vide zelenkastu svetlost koja, ako je verovati ilustracijama, liči na svetlosne fenomene kojih ima i na našoj planeti.

PCPress.rs Image

Naučnici već 15 godina znaju da su ovakvi svetlosni fenomeni mogući na Crvenoj planeti, a prema onome što tvrde, svetlost se sa tla širi k nebu kao svetleća pečurka. Veruje se da se radi o svetlosnim efektima koji su u vezi s ostacima magnetnog polja koje se raspalo pre nekoliko milijardi godina.

Istraživači su nedavno detektovali auroru koja je krupnija od svih drugih sličnih pojava na Marsu, a u pitanju je velika svetlosna formacija koja podseća na crva. Dobila je ime “sinuous discrete aurora”, a zauzima površinu od nekoliko hiljada kilometara.

PCPress.rs Image

Orbiter Svemirske agencije Ujedinjenih Arapskih Emirata, poznatiji kao Hope, je pojavu zabeležio uz pomoć spektrometra koji hvata ultraljubičaste zrake, a otkriće pokreće nova pitanja o atmosferi Crvene planete, ali i o magnetnom polju ove planete i uticaju solarnih vetrova.

An exciting new discovery from our @HopeMarsMission partners: a new type of aurora on Mars! It stretches thousands of kilometers from the dayside to the nightside. https://t.co/W1qwbj6yZN

— LASP (@LASPatCU) April 27, 2022

Hope kapsula je na Mars stigla 2021. godine, a u tom trenutku je omogućila šire posmatranje planete. Nakon nekoliko prvih snimaka eksperti su odlučili da se fokusiraju na aurore koje mnogi povezuju isključivo sa svetlima na u blizini zemaljskog Severnog pola ili Arktika. Sličnih pojava izgleda ima i na Marsu, a stručnjaci kažu da još uvek ne mogu da utvrde da li ima isto poreklo kao pojave na našoj planeti. NASA, Evropska svemirska agencija i svemirski program Ujedinjenih Arapskih Emirata bi mogli da udruže snage, te odgonetnu još jednu tajnu daleke planete.

Izvor: Mashable

The post Neobično svetlo na marsovskom nebu first appeared on PC Press.Original Article