Neobične digitalne sankcije Rusiji: Zabranjen im pristup popularnim fontovima

0
97


Nizu sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, nakon ruske invazije na Ukrajinu, pridružile su se i brojne tehnološke kompanije. One više ne prodaju svoje proizvode i usluge korisnicima iz Rusije, povukle su svoje zaposlene ili su ugasile tamošnje kancelarije, ukinule su pristup web servisima i slično. U tom velikom pokretu, koji ima cilj ekonomski oslabiti Rusiju i kazniti je za agresiju prema drugoj suverenoj zemlji, povučen je i jedan pomalo neobičan potez.
Osim što više ne mogu da kupe novi Office, pristupe Facebook-u ili nabave novi Samsung-ov ili Apple-ov telefon, Rusi od nedavno više ne mogu ni da – sa Interneta preuzmu neke od najpopularnijih fontova na svetu. To je rezultat bojkota od strane američke kompanije Monotype, koja drži autorska prava za mnoge popularne digitalne fontove, kao što su na primer Times New Roman, Helvetica, Verdana ili Tahoma.
Ruski mediji izvestili su krajem prošle nedelje kako je korisnicima iz njihove zemlje onemogućen pristup do web stranice kompanije Monotype Imaging, tj. do njihovog bogatog kataloga fontova. Ukoliko žele da do nje dođu, moraće da koriste neko od VPN rešenja. Naravno, korisnici koji njihove fontove na svojim uređajima i sajtovima imaju od ranije, moći će ih i dalje koristiti.
Društvene mreže već su pune šala na ovaj račun, pa neki kažu kako će Rusija sada izraditi font "Times New Russian", drugi predlažu da kapitulaciju ispišu u Comic Sansu, a treći kažu kako je ovo napad na Ruse "na svim fontovima".

IT vestiOriginal Article