Nema sakrivanja – ovaj dron može da prati mete kroz šume

0
72

Tim istraživača iz Austrije nedavno je razvio dron sa veštačkom inteligencijom koji je sposoban da prati pokretne objekte kroz gusto lišće.

PCPress.rs Image

Mnogo potencijalnih primena

Toliko o bekstvu u šumu i jednostavnom životu na zemlji ako se mašine ikada dignu protiv nas. Prema istraživačkom radu tima: Iako je otkrivanje i praćenje pokretnih ciljeva kroz lišće teško (a često čak i nemoguće) na redovnim slikama ili video snimcima iz vazduha – postaje praktično izvodljivo sa integracijom slike. Ovaj nalaz zajedno sa implementacijom početnog niza drone-operated kamera za paralelno snimanje iz vazduha sa sintetičkim otvorom omogućava predstavljanje prvih rezultata u praćenju ljudi koji se kreću kroz gustu šumu. Osim ljudi, na isti način se mogu otkriti i pratiti i drugi ciljevi (npr. vozila ili životinje).

Ovo može imati uticaj na mnoge domene primene, kao što su pretraga i spasavanje, nadzor, kontrola granica i posmatranje divljih životinja. Naučiti AI da shvati šta se dešava na slici kada je značajna količina relevantnih informacija skrivena, jedan je od najvećih izazova u svetu veštačke inteligencije. U ovom slučaju, istraživači su razvili sistem koji je sposoban da koristi tehniku koja se zove „detekcija anomalija u boji (color anomaly detection)“ u realnom vremenu za praćenje zatvorenih objekata u pokretu. Tim je kreirao laki niz 1D kamera koji snima slike područja gustog lišća putem dronova.

Tradicionalne tehnike fotografisanja iz vazduha koriste detekciju anomalija u boji za skeniranje slika u potrazi za klasterima piksela koji ne odgovaraju prirodnom okruženju. Međutim, doprinos tima je bio da se razvije kombinacija hardvera i mašinskog učenja koja je kombinovala tradicionalne tehnike sa njihovim novim sistemom vazdušnih kamera kako bi se stvorilo nešto što je u stanju da identifikuje anomalije boja i prati ih kroz zatvorena područja. Ovo bi moglo imati trenutne i potencijalno ogromne koristi za napore traganja i spasavanja. Zbog relativno niskih računarskih zahteva i troškova energije, ovo je rešenje koje bi se relativno brzo moglo isporučiti u osamljene delove sveta i odmah staviti u upotrebu.

Nova tehnologija bi mogla da spašava živote planinara koji su skrenuli sa kursa ili preživelih u avionskoj nesreći zaglavljenih u udaljenim oblastima. Ali takođe je očigledno da bi nešto poput ovoga moglo da pretvori dron u dron-Predator, na primer, u nešto što može da prati mete kroz zatvorena područja (kao što su zakrčeni gradski blokovi ili džungle) čak i ako izgubi vezu sa svojim ljudskim kontrolorima ili mu je komunikacija ometana.

Izvor: Thenextweb

The post Nema sakrivanja – ovaj dron može da prati mete kroz šume first appeared on PC Press.Original Article