Neki Android telefoni dolaze s neželjenim gostima

Iako iz kompanije Google nisu spominjali proizvođače kod kojih su pronađeni neželjeni gosti, istaknuli su kako je ranjivost na napade malwareom pronađeno kod više od 200 različitih proizvođača.

Prosečan korisnik od pametnog telefona očekuje nekoliko stvari – da može pratiti njegov tempo tokom dana, da mu pruža bolje mogućnosti od prethodnog uređaja i da bude (više-manje) spreman za upotrebu čim ga izvadi iz kutije.

Ali iz Googlea upozoravaju kako bi neki, jeftiniji uređaji, osim s novim funkcijama mogli dolaziti i s nepoželjnim gostima.

Tokom konferencije Black Hat grupa stručnjaka za računarsku sigurnost iz Googlea predstavila je rezultate svog istraživanja koje je obuhvatilo pojavu nepoželjnog i zlonamernog softvera na uređajima koje pokreće Android.

Tako su otkrili da je više od 7,4 miliona uređaja s Androidom direktno iz fabrike došlo s predinstaliranim zlonamernim softverom koji automatski preuzima druge zlonamerne aplikacije bez znanja korisnika. Najčešće se radilo o aplikacijama koje na prvi pogled izgledaju kao legitimne aplikacije, ali zapravo skrivaju prevaru i tako kradu lične i korisničke podatke.

Kako ističu u Googleu, mala je verovatnost da će takav zlonamerni program biti instaliran na skupe uređaje, poput Samsungovih ili Huaweijevih. Ali zato su ugroženi korisnici jeftinih uređaja od malih kompanija koje često koriste neproverene programe od treće strane.

Kibernetički kriminalci tako ne moraju uveravati milione korisnika da preuzmu njihov zaraženi program. Dovoljno je da uvere jednog proizvođača da je njihova aplikacija “izvrsna” i “neophodna” korisnicima pa da odmah dobiju pristup milionima uređaja.

Iako iz Googlea nisu spominjali proizvođače kod kojih su pronađeni neželjeni gosti, istaknuli su kako je ranjivost na napade malwareom pronađena kod više od 200 različitih proizvođača.

Šta korisnici mogu napraviti?

U ovom slučaju, ne baš puno. Prilikom prvog pokretanja uređaja ne bi trebalo slepo aktivirati sve servise i ispunjavati sve obrasce koji se pojave na ekranu, već samo one najnužnije za pokretanje uređaja.

Nakon toga trebalo bi deinstalirati sve predinstalirane aplikacije koje ne nameravaju korisiti i kroz Google Play Store i opciju Play Protect proveriti skriva li se na uređaju kakva sumnjiva apliakcija.

Ako se na ekranu počnu pojavljivati neobični iskočni prozori ili oglasi, treba biti posebno oprezan i javiti se u servis. I naravno, ne instalirati aplikacije s nepoznatih internetskih stranica, ma koliko one privlačno delovale.

Izvor: TechTimes

The post Neki Android telefoni dolaze s neželjenim gostima appeared first on ITmagazin.

Original Article