Naučnici i istraživači koji se bave praćenjem i osluškivanjem signala iz Svemira, muku muče da dođu do neophodnog hardvera, koga je, usled globalnog “ludila” izazvanog rudarenjem kriptovaluta, sve teže nabaviti.

Naučnici okupljeni u organizaciju SETI (Search For Extraterrestrial Life) ističu da ne mogu da pronađu grafičke čipove koji su im ključni za dalji rad, budući da uskoro planiraju da pokretnu još dva posmatranja.

– Mi bismo želeli da koristimo najnovije grafičke procesore, ali ne možemo da ih nabavimo. A to ugrožava našu potragu za vanzemaljskim životom. To je potpuno novi problem, koji se dešava samo sa narudžbinama koje smo pokušali da obavimo u poslednjih nekoliko meseci – izjavio je šef istraživanja SETI-ja Den Verthajmer za BBC.

Istraživači SETI-ja grafičke karte koriste za simultano skeniranje što je moguće većeg broja komunikacionih frekvencija, a samo njihov centar u Berkliju raspolaže sa 100 snažnih GPU procesora.

– Mi imamo novac, kontaktirali smo prodavce i distributre, ali je odgovor koji smo dobili da oni jednostavno nemaju na raspolaganju grafičke karte – ističe Verthajmer.

Article source: http://vesti-online.com/Slobodno-Vreme/Nauka-i-tehnologija/687277/Naucnici-u-problemu-Zbog-kriptovaltuta-ugrozena-potraga-za-vanzemaljcima