Natrijev acetat ima potencijal protiv starenja kostiju

0
184

Kako starimo naše kosti postaju sve tanje, čime smo izloženi sve većem riziku od fraktura, a sve se više povećava i šansa za oboljenja kostiju poput osteoporoze.

Istraživači s Instituta Max Planck za biologiju starenja i CECAD-ove skupine izvrsnosti za istraživanje starenja na Sveučilištu u Kölnu sada su pokazali da je smanjena funkcija matičnih stanica uslijed starenja posljedica promjena u njihovom epigenomu. Uspjeli su poništiti te promjene u izoliranim matičnim stanicama dodavanjem natrijevog acetata. Taj potencijalni "izvor mladosti" za epigenom mogao bi postati važan u liječenju bolesti poput osteoporoze.

Studija koju su objavili istraživači u časopisu Nature Aging pokazuje kako se natrijev acetat može koristiti za poticanje razvoja novog koštanog materijala.

Prirodna je funkcija starenja da dijelovi ljudskog tijela ne rade onako dobro kao prije, a isto vrijedi i za mezenhimalne matične stanice u našoj koštanoj srži. Kao i ostale matične stanice, ove stanice imaju sposobnost diferencijacije u druge tipove stanica kako bi oblikovale novo tkivo ili drugi biološki materijal, te su u tom kontekstu ključne u stvaranju stanica hrskavice, kostiju i masti. Njihova sposobnost da to učine se, međutim, pogoršava kako starimo.

Nova studija se usredotočuje na vrstu epigenetskih promjena poznatih kao histonska modifikacija. Histoni su proteini koji pomažu u pakiranju DNK u naše stanice i kontroliraju pristup do njih, a proučavajući kako se razvijaju u odnosu na mezenhimalne matične stanice, autori su možda pronašli način za regulaciju procesa.

"Željeli smo znati zašto ove matične stanice s godinama proizvode manje materijala za razvoj i održavanje kostiju, uzrokujući nakupljanje sve više masti u koštanoj srži", objašnjava Andromachi Pouikli, prvi autor studije. "Da bismo to učinili, usporedili smo epigenom matičnih stanica mladih i starih miševa. Mogli smo vidjeti da se epigenom s godinama značajno mijenja, a posebno su pogođeni geni važni za stvaranje kostiju."

Istražujući kako bi mogli vratiti sat unatrag na tim stanicama, tim ih je izolirao iz koštane srži miševa i tretirao ih hranjivom otopinom koja sadrži natrijev acetat, uobičajeni dodatak hrani koji se između ostaloga koristi kao prirodno sredstvo za konzerviranje i reguliranje kiselosti.

"Ovaj tretman izazvao je impresivno pomlađivanje epigenoma, poboljšavajući aktivnost matičnih stanica i dovodeći do veće proizvodnje koštanih stanica", kaže Pouikli.

Tim je zatim proučavao mezenhimalne matične stanice uzete od pacijenata na operaciji kuka. Stanice prikupljene od starijih pacijenata koji pate od osteoporoze, bolesti u kojoj kosti postaju tanke i lomljive, pokazale su iste epigenetske promjene uočene kod miševa. Mada još uvijek postoje pitanja o sigurnosti uporabe natrijevog acetata u terapijama za ove vrste stanja, rani rezultati puno obećavaju.

"Natrijev acetat dostupan je i kao dodatak hrani, međutim, nije ga preporučljivo koristiti u ovom obliku protiv osteoporoze, jer je naš uočeni učinak vrlo specifičan za određene stanice", kaže Peter Tessarz, koji je vodio studiju. "Već postoje prva iskustva s terapijama matičnim stanicama za liječenje osteoporoze, a tretman s acetatom bi također mogao uspješno djelovati. Međutim, još moramo detaljnije istražiti učinke na cijeli organizam kako bismo isključili moguće rizike i nuspojave. "

Original Article