NASA želi vaše mišljenje o dovozu uzoraka s Marsa

0
86

NASA-in i ESA-in projekt Mars Sample Return uključuje nekoliko faza koje bi nam trebale omogućiti da početkom idućeg desetljeća dođemo u priliku na Zemlji testirati uzorke tla s crvenog planeta.

U prvoj fazi, uzorci koje prikuplja NASA-in Perseverance Mars rover smještaju se hermetički u specijalne cilindre i ostavljaju na površini Marsa. U drugoj fazi uzorke će prikupiti budući europski rover koji će ih smjestiti u malu raketu dužine oko 3 metra pod nazivom Mars Ascent Vehicle koja će biti lansirana u orbitu, gdje će ih pokupiti Earth Return Orbiter (ERO) letjelica koja će ih dovesti na Zemlju.

Posljednje faze misije uključuju prikupljanje i transport uzoraka u SRF (Sample Receiving Facility), gdje će biti osigurani od kontaminacije i pripremljeni za početak ispitivanja koje bi nam trebalo otkriti ima li na Marsu (ili je ikada bilo) ikakvih oblika života.

NASA i ESA žele u ovu složenu misiju uključiti čim više ljudi, pa bi voljeli da im od 15. do16. svibnja svi zainteresirani pošalju svoja mišljenja, upite, savjete, prijedloge i ideje koje će pomoći da prijevoz i analiza uzoraka s Marsa budu obavljeni na najbolji mogući način, prije svega stoga kako ne bi došlo do kontaminacije životom sa Zemlje.

Obzirom da je u Misiji europskog rovera trebala sudjelovati i ruska svemirska agencija Roscosmos koja je zbog invazije na Ukrajinu "banana" iz projekta, Europa gradi novi rover, što je planove za misiju produžilo za dvije godine, što znači da će lansiranje uslijediti 2028. godine, a uzorci s Marsa bi na Zemlju mogli stići 2033. godine umjesto 2031.

Ako imate što pametno reći NASA-i i ESA-i i pratiti online konferencije koje će se održavati povodom misije posjetite ovu poveznicu.

Original Article