NASA vas poziva na prvi let helića na Marsu

0
85

NASA je prije dva dana iz Perseverance rovera na površinu Marsa ispustila mali Ingenuity dron, čiji električni motor se sada puni sunčevom energijom. Ako punjenje bude uspješno i svi sustavi nakon detaljnih provjera dobiju zeleno svjetlo, NASA će u nedjelju 11. travnja u 09:30 sati započeti livestream prijenos u kojem ćemo saznati hoće li Ingenuity postati prvi helikopter koji će letjeti u rijetkoj atmosferi crvenog planeta.

Livestreaming možete pratiti na NASA Television kanalu, u NASA aplikaciji, na web stranici NASA-e te na JPL YouTubeu i NASA-inom Faceboook kanalu.

NASA navodi kako bi se termin leta mogao pomaknuti ili odgoditi, što će ovisiti o inženjerima koji rade na provjerama sustava i pozicioniranju rovera i helikoptera. Sve obavijesti o eventualnim promjenama termina prvo leta i druge informacije možete potražiti na ovoj poveznici.

Također navode da ukoliko let protekne u redu i na vrijeme, 12. travnja planiraju održati medijsku konferenciju u JPL-ovom Space Flight Operations Facility centru.

Original Article