NASA u partnerstvu sa Microsoft-om

0
139

NASA planira da koristi Microsoft-ovo rešenje zasnovano na kvantnom računarstvu kako bi svemirskoj letelici olakšala komunikaciju sa specijalnim antenama u svemiru.

PCPress.rs Image

NASA se udružila sa Microsoft-om oko tehnologije koja bi pomogla kompaniji da efikasnije upravlja misijama dubokog svemira. Microsoft je objavio da se NASA-ina laboratorija za mlazni pogon JPL okrenula Azure Quantum-u kako bi istražila načine za efikasniju komunikaciju sa svemirskim letelicama dok istražuje Sunčev sistem.

Azure Quantum je usluga u oblaku sa raznovrsnim skupom rešenja i tehnologija zasnovanih na kvantnom računarstvu. To je otvoreni ekosistem koji korisnicima omogućava pristup raznovrsnom kvantnom softveru, hardveru i rešenjima Microsoft-a i njegovih partnera.

Sada, NASA planira da koristi Microsoft-ovo rešenje zasnovano na kvantnom računarstvu kako bi svemirskoj letelici olakšala komunikaciju sa specijalnim antenama u svemiru.

Kako će Microsoft pomoći NASA-i?

Kako Microsoft objašnjava, JPL komunicira sa svemirskim letelicama preko Deep Space Network (DSN), koja predstavlja globalnu mrežu velikih radio antena smeštenih u Kaliforniji, Španiji i Australiji. Mreža omogućava stalnu komunikaciju sa svemirskim letelicama dok se Zemlja rotira.

Svemirske letelice zakazuju zahteve za korišćenje DSN antena iz svemirskih misija. Ali ova komunikacija dolazi sa gomilom ograničenja. Osim što zahtevaju intenzivne računarske resurse, ove misije takođe zahtevaju pristup ključnoj komunikaciji, što rezultira nekoliko stotina nedeljnih zahteva kada je svaka letelica vidljiva anteni.

Takođe, misije kao što su Mars 2020 Perseverance Rover i svemirski teleskop James Webb takođe zahtevaju operacije sa podacima veće vernosti koje značajno povećavaju opterećenje DSN-a. Tu se pojavljuju Microsoft-ove mogućnosti kvantnog računarstva.

Microsoft kaže da je njegov Azure Quantum tim razvio rešenje za verziju JPL-ovog problema sa planiranjem „sa ograničenim skupom funkcija sa konačnim ciljem da se uključi širi skup zahteva“.

U suštini, ovo rešenje će pomoći u ubrzavanju procesa komunikacije između svemirskih letelica i antena u svemiru.

Iako kompanija nije delila specifičnosti ovog rešenja, rekla je: „Na početku projekta, Microsoft tim je snimio vreme rada od dva sata da bi napravio raspored.

Primenom kvantno inspirisanih algoritama optimizacije, Microsoft tim je koristio Azure Quantum da smanji vreme potrebno na 16 minuta, a prilagođeno rešenje ga je smanjilo na oko dva minuta.“

Izvor: BGR.in

The post NASA u partnerstvu sa Microsoft-om first appeared on PC Press.Original Article