NASA: Prva misija za odbranu od asteroida

0
215

Navikli smo da asteroidi u brojnim filmovima kidišu na našu planetu, te da neki heroj stane na put opasnom nebeskom telu. U stvarnosti je ta tu akciju potrebno više od jednog čoveka, na primer cela NASA.

PCPress.rs Image

Agencija je po prvi put u istoriji lansirala misiju čija je uloga da stane na put agresivnim nebeskim telima. Put kosmosa je krenula 24. novembra, a potrajaće godinu dana. Cilj joj je da se sudari sa satelitom, a kako bi mu promenila putanju. Naime, letelica veličine prosečnog automata za kafu udariće u asteroid veličine egipatske piramide, u nadi da će ga skrenuti s puta.

Asteroid Dimorphos: we're coming for you!

Riding a @SpaceX Falcon 9 rocket, our #DARTMission blasted off at 1:21am EST (06:21 UTC), launching the world's first mission to test asteroid-deflecting technology. pic.twitter.com/FRj1hMyzgH

— NASA (@NASA) novembar 24, 2021

Misija je ponela ime DART (Double Asteroid Redirection Test), a cilj joj je da planetu zaštiti od nekih budućih opasnosti iz svemira. Eksperti ističu da to ne znači da pretnja već postoji, te se napominje da je u pitanju vežba. Nema razloga za paniku.

Izvor: Mashable

The post NASA: Prva misija za odbranu od asteroida first appeared on PC Press.Original Article