NASA proširuje OSIRIS misiju na posjetu Apophisu

0
97

OSIRIS-REx letjelica trenutno se nalazi na putu prema Zemlji s uzorcima asteroida Bennu. U rujnu 2023. godine, kada se približi našem matičnom planetu, letjelica će ispucati kapsulu s uzorcima, koja bi trebala sretno sletjeti na pustinjsko područje Utah Test and Training Range poligona.

Prema originalnom planu letjelica je potom trebala krenuti u posljednje počivalište u orbiti Sunca, negdje između Merkura i Venere.

NASA i Sveučilište Arizona sada su objavili produženje misije. Obzirom da OSIRIS-REx još uvijek ima prilično goriva u tanku, novi plan je da nakon ispuštanja kapsule s uzorcima krene u susret s drugim asteroidom, Apophisom, pri čemu će misija nositi novo ime OSIRIS-Apophis Explorer, ili OSIRIS-APEX.

Apophis je jedan od najpoznatijih asteroida. Nakon što je otkriven 2004. godine, prva istraživanja njegove putanje ukazivala su na priličnu vjerojatnost sudara sa Zemljom 2029. godine, pri čemu bi se oslobodilo 800 megatona energije.

Najnovija istraživanja su ukazala da smo od Apophisa najmanje 100 godina sigurni, no to je svejedno asteroid promjera od 370 metara koji će pri svakom prilazu pokraj Zemlje mijenjati putanju, što znači da bi se jednom doista mogao zabiti u nas i prema nekim predviđanjima osloboditi oko 800 megatona energije, što bi bilo dovoljno da izbriše neki višemilijunski grad i šire područje oko njega.

Letjelica će napraviti prvi manevar prema Apophisu 30 dana od ispuštanja kapsule s uzorcima, približiti mu se i proučavati ga iz orbite punih 18 mjeseci. Pri tome će čak u jednom trenutku doći vrlo blizu njegovoj površini, uključiti potisnike kako bi se podigla prašina, no ovog puta neće prikupiti uzorke već će vizualno proučavati tlo s koje je prašina otpuhana, kako bi znanstvenici mogli naučiti malo više o sastavu asteroida.

Znanstvenici također planiraju proučavati kakvo gravitacijsko privlačenje ima Zemlja na asteroid pri prolasku. Na primjer, pretpostavlja se da bi Apophis mogao doživjeti klizišta dok gravitacija Zemlje povlači rastresiti materijal s njega.

Original Article