NASA pravi bazu za astronaute u blizini Meseca

0
106

Život na Mesecu je još uvek samo fantazija, ali bi NASA mogla da učini da se to promeni. Agencija je već napravila prve korake ka izgradnji lunarne baze, te je put Zemljinog satelita poletela prva raketa.

PCPress.rs Image

Lansiranje je bilo zakazano za 28. jun – sa Novog Zelanda, a raketa je uspešno poletela. Cilj joj je da napravi jedinstvenu putanju oko Meseca, baš tamo gde NASA planira orbitnu stanicu. To znači da za sada neće biti građevina na ovom prirodnom satelitu, već u njegovoj orbiti. U pitanju je stanica Gateway, koja će astronautima iz programa Artemis služiti za život, te kao tačka s koje će se spuštati na površinu ovog nebeskog tela.

Stanica bi mogla da bude gotova za manje od dve godine, a očekuje se da bude slična Internacionalnoj svemirskoj stanici, samo nova. U raketi ovoga puta nije bilo astronauta, već satelit veličine mikrotalasne pećnice, koji će postati prvi koji će kružiti oko Meseca ovom putanjom.

Y'all ready for this? #CAPSTONE will soon take off on a path to the Moon and fly an orbit that has never been flown before. Learn more about the @NASAGateway pathfinder ahead of the upcoming launch: https://t.co/7RP0FZpL4R pic.twitter.com/DzKznfXDkt

— NASA Ames (@NASAAmes) June 26, 2022

Izvor: Mashable

The post NASA pravi bazu za astronaute u blizini Meseca first appeared on PC Press.Original Article