NASA popravila Voyager 1 s 22 milijarde km udaljenosti

0
48

U svibnju je NASA izvijestila da svemirska sonda Voyager 1 šalje zbrkane ili netočne telemetrijske podatke. Činilo se da je sama sonda u dobrom stanju, sa signalom koji je još uvijek dovoljno jak da šalje povratne informacije.

Ispostavilo se da ovdje na Zemlji dobivamo zbrkane podatke jer je sustav za artikulaciju i kontrolu položaja sonde (AACS) slao povratne informacije putem ugrađenog računala koje je prestalo raditi prije mnogo godina. Računalo je kvarilo podatke prije nego što se uopće ugasilo. Voditeljica projekta Voyager Suzanne Dodd rekla je da je njezin tim, kada je posumnjao da je to problem, implementirao popravak niskog rizika: naredili su AACS-u da ponovno pošalje svoje podatke kroz radno računalo sonde.

Iako su inženjeri popravili kvar, tek trebaju shvatiti zašto je AACS uopće počeo usmjeravati informacije kroz staro računalo. Vjeruju da ga je pokrenula pogrešna naredba drugog ugrađenog računala. Inženjeri Voyagera nastavit će tražiti uzrok problema, ali ne misle da će to imati veliki učinak na rad letjelice.

Voyager 1 je bio operativan gotovo 45 godina i stigao je do međuzvjezdanog prostora svemira 2012. godine.

NASA očekuje da će i dalje moći pokretati barem jedan znanstveni instrument do 2025., nakon čega će se sonda nastaviti udaljavati od našeg Sunčevog sustava dok potpuno ne izgubi kontakt s NASA-inom Deep Space Network mrežom.

Original Article