NASA izabrala Lockheed Martin za konstrukciju nuklearne rakete koja će odvesti ljude na Mars

0
78
nasa-izabrala-lockheed-martin-za-konstrukciju-nuklearne-rakete-koja-ce-odvesti-ljude-na-mars

Kompanija BWX Technologies će obezbediti reaktor i gorivo.

PCPress.rs Image

Letelica sa nuklearnim termalnim raketnim motorom

NASA i DARPA (agencija Ministarstva odbrane SAD-a), izabrale su vazduhoplovnu i odbrambenu kompaniju Lockheed Martin za razvijanje letelice sa nuklearnim termalnim raketnim motorom. Inicijativa, nazvana Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO), objavljena je u januaru. Kompanija BWX Technologies će obezbediti reaktor i gorivo za ovu letelicu. Agencije imaju cilj da demonstriraju ovu tehnologiju najkasnije do 2027. godine. Namera je da buduće misije budu usmerene ka Marsu.

Nuklearna termalna pogonska tehnologija (NTP) ima nekoliko prednosti u odnosu na raketne motore na hemijski pogon. Prvo, NTP je dva do pet puta efikasnija. To letelicama omogućuje brže i dalje putovanje sa većom okretnošću. Takođe, smanjena potreba za pogonskim gorivom ostavlja više mesta na letelici za skladištenje opreme i drugih osnovnih stvari. Takođe, pruža se više mogućnosti za prekid misije u vanrednim situacijama. Nuklearni motori olakšavaju izmenu putanje letelice za brže povratno putovanje od očekivanog. Svi ovi faktori čine NTP (možda) idealnom metodom putovanja na Mars.

“Ovi snažniji i efikasniji nuklearni termalni pogonski sistemi mogu omogućiti brže vreme putovanja između destinacija”, rekao je Kirk Shireman, potpredsednik kampanje za istraživanja Meseca u kompaniji Lockheed Martin. “Smanjenje vremena putovanja je od vitalnog značaja za ljudske misije na Mars kako bi se ograničilo izlaganje posade radijaciji.”

NTP sistem će koristiti nuklearni reaktor da brzo zagreje gorivo na izuzetno visokim temperatura. Taj gas će se sprovoditi kroz mlaznicu motora, stvarajući potisak letelice. “Ovaj nuklearni termalni pogonski sistem je dizajniran da bude izuzetno siguran i pouzdan. Sistem koristi gorivo visokog stepena iskorišćenja i niske obogaćenosti uranijuma (HALEU) za brzo zagrevanje super-hladnog gasa, poput tečnog vodonika”, objavila je kompanija BWX. “Kako se gas zagreva, brzo se širi i stvara potisak koji omogućava letelici efikasnije kretanje od tipičnih hemijskih motora sa sagorevanjem.”

Nuklearni motor biće iskorišćen kada letelica dostigne “odgovarajuću lokaciju iznad niske Zemljine orbite”

Kako bi umirili zabrinutost u vezi sa radioaktivnim curenjem u Zemljinu atmosferu, NASA i DARPA planiraju da ne uključe reaktor sve dok letelica ne dostigne “nuklearnu bezbednu orbitu“. Ako bi se i dogodili eventualni problemi to bi bilo izvan zone koja bi uticala na Zemlju. Agencije imaju cilj da prikažu nuklearnu letelicu do 2027. godine. Nuklearni motor biće aktiviran kada letelica dostigne “odgovarajuću lokaciju iznad niske Zemljine orbite”.

Nuklearni reaktori će verovatno takođe odigrati ključnu ulogu u napajanju budućih stanica na Marsu. NASA već testira male i prenosive verzije ove tehnologije još od 2018. godine.

Pre nego što NTP povede prve ljude na Mars, mogao bi se koristiti i za mnogo kraće letove, jer nuklearne letelice takođe mogu poboljšati efikasnost transporta materijala do Meseca. “Sigurna, višekratno upotrebljiva nuklearna letelica za teret bi transformisala operacije u cislunarnom prostoru”, rekao je Shireman. “Nuklearna termalna pogonska tehnologija, s većom brzinom, okretnošću i manevarskim sposobnostima, takođe ima mnoge primene u nacionalnoj bezbednosti u cislunarnom prostoru.”

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.