NASA i Epic Games izradili stvarnu simulaciju Marsa

0
137

NASA i poznati game developer Epic Games kreirali su realističnu simulaciju Marsa u virtualnoj stvarnosti i pokrenuli natječaj NASA MarsXR Challenge za developere koji će izrađivati scenarije s kojima bi se budući astronauti i kolonizatori Marsa mogli suočiti kada jednog dana stignu na crveni planet.

Simulirani Mars je izrađen na Unreal 5 engineu, a za developere scenarija NASA je pripremila nagradni fond u visini od 70.000 dolara. Scenariji koje developeri mogu izrađivati nalaze se u širokom rasponu, od osnovnih zadaća poput izrade baze, pa sve do ekstremnih poput suočavanja sa štetnim zračenjem i pješčanim olujama koje mogu izazvati ozbiljne štete i prekriti sunčeve panele prašinom.

Simulirani VR Mars koji je izradio Epic Games uključuje čitave Marsove dane s promjenama doba između dana i noći te u obzir uzima gravitaciju, a pokriva područje veličine 250 kvadratnih kilometara.

Developeri će na raspolaganju imati VR XR testbet okruženje u kojem će se nalaziti određena univerzalna oprema poput svemirskih odijela i rovera.

Scenariji koji će se razvijati mogu predstavljati singleplayer ili multiplayer način "igre", a ako će korisnici razvijati vlastite građevine, uređaje i opremu, trebat će ih podržavati obje inačice.

"Bez obzira jeste li game dizajner, arhitekt, hobist ili raketni znanstvenik, svatko može raditi s UE5 i jedva čekamo vidjeti kakve će imerzivne simulacije proizaći od strane zajednice", navodi NASA u svojem priopćenju.

Više informacija i prijave za natječaj potražite na ovoj poveznici:
https://www.herox.com/MarsXR

Original Article