Napravljen senzor koji pokazuje kada je vreme da skinete masku

0
140

Istraživači Univerziteta “Northwestern”, razvili su senzor koji se kači na epidemiološke maske i služi za praćenje relevantnih zdravstvenih parametara, kao što su broj otkucaja srca i brzina disanja. Senzor se zove “FaceBit”.

PCPress.rs Image

Aplikacija koja obaveštava kada treba da udahnete vazduh

Vođa tima, Josiah Hester, tvrdi da je FaceBit u dovoljnoj meri osetljiv da detektuje (inače neprimetne) pokrete mišića lica, koje pravimo dok naše srce kuca. Na sličan način senzor može da prati i parametre disanja. Podaci o metrici srca i disanja povezani su sa pratećom aplikacijom za pametne telefone na koju se šalju, a koja korisnicima prikazuje rezultate merenja.

Pored ovih mogućnosti, FaceBit daje informacije o tome koliko dugo korisnik nosi masku (što je značajno i za zdravstvene radnike, ali i za zaposlene u kompanijama). Smisao ovih podataka je da onima koji stalno nose masku sugerišu da je vreme da izađu na vazduh, jer su povišen broj otkucaja srca i nedostatak vazduha povezani sa povišen nivoima stresa.

FaceBit beleži i obaveštava da li je maska nameštena labavo, kao i da li je filter oštećen. Međutim, od svega navedenog je nazanimljivija informacija o dužina trajanja baterije. Baterija prikuplja svetslost, dah i pokrete korisnika i na taj način se puni energijom. Izmereno je da može trajati i 11 dana.

Izvor: SlashGear

The post Napravljen senzor koji pokazuje kada je vreme da skinete masku first appeared on PC Press.Original Article