Nanomagnetni flaster meri pokrete mišića

0
56
nanomagnetni-flaster-meri-pokrete-misica

BIZIT 23


PCPress.rs Image

Istraživači sa UCLA su razvili nosivi flaster koji može da meri pokrete mišića u osnovnim tkivima. Flaster sadrži nanomagnete, a pokreti u mišićima ispod mogu deformisati nastala magnetna polja, stvarajući električnu struju. Ovo obezbeđuje čitljiv signal za sistem, a takođe znači da se sistem samostalno napaja i da mu nije potrebna baterija.

PCPress.rs Image

Gumeni flaster je otprilike veličine dve poštanske marke i može se jeftino napraviti pomoću mašine za šivenje. Sistem bežično prenosi svoje podatke o kretanju na pametni telefon i vodootporan je, pomažući mu da ostane funkcionalan čak i ako se korisnik jako znoji. Istraživači se nadaju da će tehnologija biti korisna u proceni povreda mišića i u razvoju personalizovanih programa fizičke rehabilitacije za pacijente.

Nosivi uređaj koji može da uhvati male vibracije i pokrete iz osnovnih tkiva ima mnogo potencijalnih primena, od procene pokretljivosti i mišićno-skeletnih povreda, do merenja brzine srca i disanja. Ova tehnologija je najnovija kreacija ovih naučnika sa UCLA, koji su se okrenuli magnetima kako bi stvorili potpuno samostalni nosivi uređaj koji može veoma osetljivo da meri takva merenja.

„Naš uređaj je veoma osetljiv na biomehanički pritisak“, rekao je Jun Čen, jedan od vodećih programera nove zakrpe. „Uređaj pretvara mišićne aktivnosti u merljive električne signale visoke vernosti koji se bežično šalju u telefonske aplikacije. Ovo pokazuje potencijal za personalizovane fizikalne terapije i poboljšanje rehabilitacije mišićnih povreda.”

Mala zakrpa je u potpunosti samonapajana, koristeći promene položaja svojih zatvorenih magneta izazvane pokretima mišića da bi generisala električnu energiju kroz promene u magnetnom fluksu, u fenomenu koji se zove elektromagnetna indukcija. „Još jedan vrhunac uređaja su njegova svojstva samonapajanja“, rekao je Čen. „Sposobnost pretvaranja biomehaničke sile u električnu energiju znači da je uređaj takođe generator. Ovo eliminiše potrebu za glomaznim, teškim i čvrstim baterijskim paketima koji su obično potrebni u nosivim elektronskim dizajnima.”

Do sada se pokazalo da je tehnologija veoma osetljiva. Istraživači su ga testirali sa ljudskim dobrovoljcima u različitim delovima tela i uspeli su da izmere pokrete grla povezane sa gutanjem, pokrete gležnja tokom hodanja, a kada se stavi na zglob, flaster bi mogao da meri nečiji puls. „Testirali smo uređaj i za praćenje kardiovaskularnog sistema i disanja“, rekao je Čen. „Jednog dana, možda ćemo moći ponovo da izmislimo ili zamenimo postojeće sisteme, kao što su EKG, koji zahtevaju spoljne izvore napajanja, i učinimo ih manje glomaznim i nosivijim.

Izvor: medgadget

PC Press Studio


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.