Najveći zrakoplov poletio na najveću visinu do sada

0
65

Najveći zrakoplov na svijetu Stratolaunch Roc, u početku je dizajniran s idejom da služi kao nosač koji će iz stratosfere u svemir lansirati letjelice koje će dovoditi satelite u nisku orbitu Zemlje.

Nedavno je tvrtka Statolaunch napravila zaokret u strategiji, odlučivši da će ogromni zrakoplov s rasponom krila od 117 m i šest Boeingovih motora prenamijeniti u nosač testnih hiperzvučnih letjelica pod nazivom Talon-A.

U međuvremenu, Stratolaunch je bio zauzet opremanjem Roc zrakoplova s ​​pilonskim sustavom (potpornjem) za prijevoz Talona-A. Napravljen od aluminijskih i karbonskih vlakana, pilon ima sustav vitla za podizanje Talona-A i težak je oko 3.629 kg, dok zauzima 4,3 m središnjeg raspona Rocovih krila.

Od dodavanja pilona u zrakoplov, program testiranja tvrtke fokusiran je na provjeru ove nove konfiguracije u letu, a sada je zabilježen novi uspjeh. Zrakoplov Roc poletio je na trosatni let iznad pustinje Mojave, tijekom kojeg je dosegao najveću visinu do sada, 8.200 m.

"Današnji let je uspješna priča o sposobnosti Stratolauncha da poveća operativu tempom koji žele naši klijenti za provođenje hipersoničnih letnih testova", rekao je dr. Zachary Krevor, glavni izvršni direktor i predsjednik Stratolauncha."

Izvor: Stratolaunch (PR Newswire)

Original Article