Najveći zrakoplov na svijetu nosi hiperzvučnu letjelicu

0
76

Stratolaunch je uspješno odradio svoj prvi let s Talon-A ispitnim vozilom za odvajanje, TA-0, integriranim sa središnjim krilom najvećeg zrakoplova na svijetu. Osmi probni let Roca, najveće leteće letjelice na svijetu, trajao je 5 sati i 6 minuta iznad pustinje Mojave i dostigao visinu od 7000 metara.

Ovaj let bio je usredotočen na mjerenje aerodinamičkih opterećenja na vozilu Talon-A dok je bilo upareno s Rocom. Opterećenja zabilježena tijekom leta potvrdit će aerodinamička predviđanja kako bi se osiguralo da će mehanizam za otpuštanje funkcionirati kako je projektirano.

"Proveli smo niz zemaljskih testova u iščekivanju ovog prvog leta, a sa svakim postignutim uspješnim ispitnim korakom izgradili smo povjerenje da će hardver raditi točno onako kako je dizajniran. Uzbudljivo je vidjeti kako se naporan rad tima isplatio i vidjeti kako Roco i Talon-A lete kao integrirani sustav," rekao je dr. Zachary Krevor, glavni izvršni direktor i predsjednik Stratolauncha.

Tvrtka će u nadolazećim mjesecima dovršiti seriju testnih letova, a kulminacija će biti test odvajanja vozila TA-0 iznad Tihog oceana krajem 2022. godine.

Paralelno s aktivnostima testiranja leta, tvrtka napreduje na testovima sustava svog prvog hipersoničnog vozila za testiranje leta, TA-1 i na izradi prvog i drugog hipersoničnog vozila za višekratnu upotrebu, TA-2 i TA-3. Tvrtka predviđa isporuku hipersoničnih letjelica državnim i komercijalnim korisnicima 2023. godine.

Original Article