Najveći power bank na svijetu spojen na mrežu

0
47

Novi sustav za pohranu energije pod nazivom "Dalian Flow Battery Energy Storage Peak-shaving Power Station", priključen je na električnu mrežu kineskog grada Daliana i moći će osiguravati električnu energiju za 200.000 stanovnika dnevno.

S inicijalnim kapacitetom od 400 MWh i outputom od 100 MW, sustav će predstavljati svojevrsni power bank za čitav grad i pomagat će u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora poput energije vjetra i Sunca.

Sustav koji se temelji na tehnologiji vanadijeve protočne baterije i razlikuje se od uobičajenih litij-ionskih baterija koje se koriste u električnim vozilima i telefonima.

Baterije koriste ogromne tankove za pohranu kemijske energije u formi tekućih elektrolita koji se mogu konvertirati u elektricitet prolaskom fluida kroz specijalnu membranu.

To čini protočne baterije relativno jeftinim i učinkovitim sustavom za pohranu obnovljive energije, jer mogu pohranjivati energiju mjesecima.

Ova ideja se već istraživala kroz "redoks protočnu bateriju" od 120 MW izgrađenu u podzemnim slanim špiljama, koja može pružati dovoljno dnevne energije za 75.000 kućanstava u Jemgumu u sjeverozapadnoj Njemačkoj. Kineska inačica u početku neće sasvim zadovoljiti ovu izlaznu snagu, ali je dizajnirana da se poveća i na kraju proizvodi 200 MW s kapacitetom od 800 MWh.

Kina se nada da će postrojenje u Dalianu poslužiti kao demonstracija kako protočne baterije mogu poboljšati pouzdanost i upravljati povremenim naglim skokovima u potražnji za energijom, te pomoći zemlji da radi na smanjenju svojih emisija ugljika.

Izvor: Kineska akademija znanosti

Original Article