Najveći kanjon u solarnom sistemu

0
51

Mars orbiter je nedavno napravio neverovatan snimak i zabeležio kako izgleda najveći kanjon u našem solarnom sistemu – Valles Marineris.

PCPress.rs Image

Marsovski kanjon se proteže na preko četiri hiljade kilometara, a preko ekvatora Crvene planete. Misija Evropske svemirske agencije se interesuje za njega, a još od 2003. godine, kada je i stigla do Marsa. Kanjon je dubok nešto preko šest kilometara, što je pet puta više od dubine Velikog kanjona.

The latest images from @ESA's #MarsExpress take us over ruptures in #Mars' crust that make up just a tiny part of the mighty #VallesMarineris canyon – a whopping five times deeper and 20 times wider than Earth's Grand Canyon 🔴🌎

📷More info and photos 👉 https://t.co/cnDtis6slJ pic.twitter.com/4JcEeHlZaR

— ESA Science (@esascience) July 20, 2022

Mars Express je nove snimke napravio još u aprilu, a kvalitet je toliko dobar da su naučnicima više nego korisni. To je veoma važno za razumevanje Marsa, te toga kada je na planeti bilo vode. Pretpostavlja se da je Valles Marineris držao velike količine pre nekoliko milijardi godina, kada je planeta bila vlažnija, toplija i pogodnija za razvijanje života.

Izvor: Vice

The post Najveći kanjon u solarnom sistemu first appeared on PC Press.Original Article