Sberbank, najveća ruska državna banka, izvinila se proteklog vikenda svim potencijalnim kupcima grafičkih kartica u Rusiji što do svog primerka vrlo verovatno nisu mogli da dođu. Ova banka je, naime, pokupovala gotovo sve dostupne grafičke kartice u toj zemlji kako bi opremila svoju laboratoriju koja se bavi veštačkom inteligencijom, poručio je potpredsednik banke.

Nestašica grafičkih kartica na tržištu uzrokovala je gotovo pa udvostručenje njihovih cena, što su primetili i u Aliexpress-u, kompaniji koja aktivno snadbeva rusko tržište elektronskom opremom. Oni su nedavno naveli da je tamo drastično porasla potražnja za modelima GeForce GTX1060, GTX1070 i Radeon RX480, što je upućivalo samo na jedno – da su Rusi počeli sve aktivnije rudariti kriptovalute.

Međutim, sada se ispostavilo da je za sve kriv Sberbank, koji pak tvrdi da se ne bavi rudarenjem, već veštačkom inteligencijom. Takođe, iz banke su poručili da su u međuvremenu zadovoljili sve svoje potrebe pa bi situacija na tržištu uskoro trebala da se normalizuje.

Iz Sberbank-a su više puta do sada poručivali kako ih ne zanima primena kriptovaluta u bankarstvu. S druge strane, nedavno je sam Vladimir Putin rekao da će “vladar sveta postati onaj ko ovlada veštačkom inteligencijom” – pa je možda za poverovati bankarima kako se nisu bacili u rudarenje nego da zaista rade na naprednim AI sistemima.

Article source: http://www.itvesti.info/2017/11/najveca-ruska-banka-pokupovala-sve.html