Potrudićemo se da u i kratkim crtama predstavimo najočekivanije PC igre koje će verovatno biti objavljene tokom 2018. godine. Na ovoj listi ćete naći samo one igre sa potvrđenim datumima objavljivanja i one za koje je verovatno da će biti objavljene ove godine – a na kraju, kao bonus, i par naslova čije objavljivanje ove godine nije sigurno.

Ace Combat 7: Skies Unknown

Naslov čije je objavljivanje odloženo za godinu dana, ova igra je nastavak „Ace Combat 6: Fires of Liberations“ izašle 2007. godine, kao i prva „Ace Combat“ igra dizajnirana za najnoviju generaciju hardvera – što uključuje PC (kao i Xbox), iako je originalno planirana kao ekskluzivni PS4 naslov.

Kompanija Bandai Namco najavljuje ovu najnoviju arkadnu igru avionske borbe kao povratak korenima serijala, distancirajući se od realističnijih postavki nedavnih igara iz fiktivnog univerzuma „Strangereal“ i razvijenije priče. Bolji hardver znači da možete očekivati i realistične, volumetrijske oblake koji dodaju celu novu dimenziju igranju.

Anno 1800

Prethodne dve igre u serijalu o izgradnji gradova i strategiji, „Anno 2205“ i „Anno 2070“ smeštene su u budućnosti. Po prvi put od 2009. godine, serijal se vraća u prošlost – konkretno, na početak 19. veka, na početak industrijskog doba. Igra sadrži režime za jednog igrača i režim za više igrača. Režim za jednog igrača uključuje standardnu kampanju fokusiranu na priču (gde ćete se suočavati sa individualnim protivnicima koje kontroliše AI), ali i režim otvorenog sveta.

Anthem

Jedna od najočekivanijih igara ove godine, a koje nisu nastavci, „Anthem“ predstavlja prvi novi IP (Intelectual Property, intelektualno vlasništvo) kompanije BioWare (kompanije koja stoji iza „Mass Effect“ serijala) još otkad je „Dragon Age“ serijal debitovao davne 2009. godine. Možemo je očekivati kasno ove godine za XB1, PS4 i PC, a sama igra je onlajn multiplejer naučno-fantastična pucačina sa RPG elementima, što dosta podseća na „Destiny“ kompanije Bungie.

Još uvek je poznato vrlo malo detalja o igri koja je prvi put prikazana prošlog leta u okviru E3. Međutim, kao „Destiny“, „Anthem“ je smeštena u ogromnom, zajedničkom univerzumu koji se prostire mnogo izvan granica Zemlje. Kao „Freelancer“, vaš posao je da istražujete planete i zaštitite čovečanstvo od raznih vanzemaljskih pretnji. Srećom, možete se udruživati sa drugim igračima kako bi obavili svoj zadatak, a na raspolaganju vam je i prilagodljiv oklop pod nazivom „Javelin“, opremljen džetpekom za dodatnu podršku. Razvijena od strane studija koji stoji iza fantastične „Star Wars: Knights of the Old Republic“ iz 2003. godine, „Anthem“ će koristiti pristup naučnoj fantastici iz „Star Wars“ (umesto onog iz „Mass Effect“) – tj. manje će se baviti naučnim delom, a više fantastikom.

The Artful Escape

Kompanija za distribuciju filmova Annapurna Pictures nedavno se razgranala u industriju video igara u vidu kompanije Annapurna Interactive, a izgleda da ova dva brenda imaju zajednički afinitet za umetničke naslove koje ne biste mogli nazvati mejnstrimom. „Artful Escape“, dostupna na PC i XB1, jedna je od nekoliko intrigantnih predstojećih naslova kompanije Annapurna Interactive, ali verovatno i naslov koji ima najmanje šanse da zapravo bude objavljen pre kraja 2018. godine.

Debitantsko izdanje novog studija Beethoven Dinosaur, „Escape“ predstavlja jedinstvenu platformersku igru sa uticajima naučne fantastike i alternativne muzike. Vaš lik je Francis Vendetti, nećak narodnog heroja u stilu Bob Dilana, a on sam je tinejdžer iz Londona koji svira gitaru i kreće na multidimenzionalnu potragu u cilju otkrivanja svoje umetničke ličnosti. Iako je akcenat više na atmosferi nego na akciji, otkačena i maštovita igra je veoma impresionirala publiku na prošlogodišnjoj E3 konferenciji, gde je osvojila nagradu „Best Independent Game“ („Najbolja nezavisna igra“) od strane grupe kritičara.

Ashen

Još jedan naslov objavljen od strane kompanije Annapurna, a ujedno i još jedna igra ekskluzivna za Microsoft, ova indie – ali velika i ambiciozna – akciono-RPG igra od vas očekuje da preživite u neprijateljskom svetu bez sunca, i to dok tražite mesto za život. Očekujte dosta istraživanja i borbe.

Onlajn multiplejer aspekt igre opisuje se kao „pasivan“ – s vremena na vreme ćete sretati druge igrače, ali na vama je da odlučite da li želite interakciju s njima, ili čak da putujete s njima – dok se „rizičan“ borbeni sistem upoređuje sa onim iz igre „Dark Souls“ (tj. prilično je teška).

Biomutant

Razvijena od strane novog švedskog nezavisnog studija Experiment 101 – koji je nedavno preuzela kompanija THQ Nordic, koja će i objaviti igru – „Biomutant“ je još jedna od postapokaliptičnih akcionih RPG igara smeštenih u otvorenom svetu. Očekujte borbu u stilu borilačkih veština (sa malo snajperskog pucanja razonode radi), magične sposobnosti, šarolike pejzaže, biomehaničke nadogradnje likova, kao i razne vrste transporta, od džetpekova do balona.

Još uvek ne mislite da je ovo previše ludo? A ako napomenemo da je glavni aspekt igre svet pun bizarnih, mutiranih, čupavih stvorenja – uključujući i vašeg lika, rakuna-ratnika koji hoda na dve noge.

Igra će biti objavljena za XB1, PS4 i PC u nekom trenutku ove godine.

Bloodstained: Ritual of the Night

Igra koja je sakupila najviše novca u istoriji Kickstartera u vreme svog predstavljanja, „Bloodstained“ bi trebalo konačno da stigne 2018. godine nakon višegodišnjeg odlaganja. Zbog čega toliko uzbuđenje? Zbog toga što je predstavljena kao duhovni nastavak omiljenog „Castlevania“ serijala, a dolazi nam od bivšeg glavnog producenta „Castlevania“ Koji „Iga“ Igarashija (kao i još nekih članova kreativnog tima originalnih igara).

Rana predstavljanja u nedavnim emisijama o igrama sugerišu da bi, u najmanju ruku, 2.5D grafika trebalo da izgleda sjajno. Međutim, brojne igre u stilu „Metroidvania“ su se pojavile tokom Igarashijevog odsustva, pa se nameće pitanje da li će „Bloodstained“ imati dovoljno novih ideja (ili da li će realizacija biti dovoljno dobra) kako bi se izdvojila iz gomile. Igra će biti dostupna na svim aktuelnim konzolama, a pored toga i na PC i Vita.

Code Vein

Razvijena od strane Bandai Namco tima odgovornog za „God Eater“ serijal, ova igra, koja će biti dostupna za PS4/XB1/PC, je još jedna postapokaliptična akciona RPG igra smeštena u otvorenom svetu. Igrate kao veoma moćni vampir, koji je izgubio sećanje, po imenu Revenant, i biće vam potrebno dosta krvi kako bi izbegli da postanete „Lost“ („Izgubljeni“). Takođe ćete moći da izaberete AI pratioca koji će vam pomoći u navigaciji u distopijskom okruženju. Čini se da je način igre (naročito borba) rađen po uzoru na „Dark Souls“, iako vizuelni aspekti sadrže anime estetiku.

Crackdown 3

Igra čije objavljivanje je odloženo od novembra (što je, zauzvrat, odlaganje u odnosu na originalni termin 2016. godine), a koja predstavlja nastavak „Crackdown 2“, pucačine iz 2010. godine smeštene u otvorenom svetu, konačno bi trebalo da izađe ovog proleća.

Namenjena za PC i Xbox One, najnovija igra iz „Crackdown“ serijala dolazi nam iz drugog razvojnog tima od onog koji je odgovoran za prethodnu razočaravajuću igru. Očekujte pregršt razaranja i ekstremnu akciju. Postoji kampanja za jednog igrača, kao i kooperativni i konkurentni onlajn multiplejer režim, a poslednji se odvija u izdvojenom gradu zvanom „Wrecking Zone“ koji, kako mu ime kaže, može u potpunosti da se uništi. Na čelu tima koji pozajmljuje glasove je Terry Crews – i da, on glas pozajmljuje liku kojim možete igrati.

The Crew 2

Nastavak Ubisoftove trkačke igre u otvorenom svetu iz 2014. godine „The Crew“ bi trebalo da izađe sredinom godine za XB1, PS4 i PC. Ta prethodna igra nije baš impresionirala ni kritičare ni igrače, ali developeri tvrde da su poštovali njihove kritike prilikom dizajniranja nastavka. Rezultat je manje ograničavajuća igra koja ima veći naglasak na izbor, a manji na završetak misija.

Jedna promena je veoma vidljiva: trkanje se neće odvijati samo na putevima. Gliseri i avioni se nalaze među novim vozilima koja su dostupna, pa ćete lako moći da se prebacite sa jedne vrste vozila na drugu dok se trkate – usred skoka, na primer. Postavka otvorenog sveta uključuje cele Sjedinjene Američke Države, a svaka trka ovoga puta uključuje više potencijalnih ruta, što doprinosi osećaju slobode koji ova igra ima.

Darksiders III

Iako njenog prethodnog doma, THQ, više nema, akciono avanturistička franšiza „Four Horsemen of the Apocalypse“ nastavlja da postoji. Nastavak igre „Darksiders II“ iz 2012. godine dolazi na PC-je i konzole (iako ne i na Switch, uprkos tome što je igra ranije bila dostupna i na Wii U) u toku ove godine, a ima i novog izdavača, THQ Nordic, i novi tim developera (Gunfire Games, iako je mnogo pojedinaca koji su radili na prve dve igre sada prešlo u ovu kompaniju).

Akcija u „Darksiders III“ odvija se paralelno sa događajima u prve dve igre. Vaš ženski protagonista je Fury, zagonetna sestra War-a iz prve igre, koja je naoružana bičem i magijom, a ima zadatak da ulovi i eliminiše svih Seven Deadly Sins (sedam smrtnih grehova) (i njihove sluge). U tom procesu, tumaraćete kako kroz raj, tako i kroz pakao.

Donut County

Iako je ovo neka vrsta inverzne „Katamari Damacy“, zanimljiva indie PS4/PC/iOS igra rešavanja zagonetki po imenu „Donut County“ zapravo nije o krofnama, već o jednoj od ključnih karakteristika krofni: njenim rupama. Naime, vi kontrolišete bukvalne rupe u zemlji koje gutaju raznoratne objekte i delove šarenog, stilizovanog pejzaža južne Kalifornije. Sa svakim progutanim objektom, vaša rupa raste, dobijajući na kompleksnosti. (Napomena: neki objekti moraju biti progutani pre drugih.) Napredna prelaženja igre izazvala su pohvale za ovaj samostalni i višegodišnji naslov dizajnera Bena Espositoa.

Dragon Ball FighterZ

Najnovija borilačka igra u „Dragon Ball“ franšizi je prva konzolna/PC igra u serijalu koji nam dolazi iz Arc System Works, a koji je najpoznatiji po svojim „Guilty Gear“ i „BlazBlue“ igrama. Očekujte 2D borbe u haotičnim 3 na 3 timskim tučama, sa anime umetničkim stilom koji deluje verno originalnom izvornom materijalu.

Far Cry 5

Ubisoft-ov akciono avanturistički serijal otvorenog sveta je posetio Afriku, različita tropska ostrva, kameno doba i – u svojem najnovijem nastavku, u 2014. godini – Himalaje. Za svoj prvi naslov u eri Trampa, „Far Cry“ ide na još egzotičniju lokaciju: u ruralnu, robusnu Montanu, gde je naoružani, antivladin, separatistički, religiozni kult po imenu Eden’s Gate (Edenova kapija) formirao uporište, suočavajući se sa predstavnicima zakona kao i sa pripadnicima lokalnog stanovništva koji su oformili pokret otpora.

Hoće li „FC5“ uspeti da sofisticirano upravlja ovim scenariom koji potencijalno može podeliti mišljenja igrača (a koji je delimično inspirisan skorašnjim okršajem u Malheur National Wildlife Refuge u Oregonu)? Previše je rano da se kaže. Bez obzira na to, vi igrate (kao solo igrač ili u saradnji sa još jednim igračem) kao mlađi zamenik koji pokušava da sruši kult uz pomoć pastora, pilota i barmena. Ali ko je tačno vaš zamenik? Po prvi put u jednoj od „Far Cry“ igara, to je na vama, zahvaljujući novom kreatoru likova. Putujte u vozilima od ATV-a do aviona (da, ima i vazdušnih okršaja (obračunai)), i regrutujte životinje kao što su psi i medvedi.

Fe

Čak je i gigant za igre Electronic Arts ove godine uplovio u polje „indie“ igara. Začetak novog EA Originals brenda ovog izdavača je upravo ova nordijska puzzle-akciono-avanturistička igra koju je razvila kompanija Zoink Games („Stick It to the Man!“).

„Fe“, koja stiže u februaru za sve tri aktuelne konzole plus za PC, predstavlja nam simpatičnu, stilizovanu grafiku i naglasak na prirodu. U donekle apstraktnoj priči bez reči slobodnog oblika vi igrate šumsko stvorenje nalik na lisicu koje se udružuje sa drugim stanovnicima šume kako bi odbilo napade zlih Silent Ones. (Uzgred, udružujete se tako što pevate jedni drugima, pa ćete morati da naučite da interpretirate značenja različitih zvukova i pesama.) Rani pregledi igre podstakli su njeno upoređivanje sa „Journey“, što verovatno i nije loša stvar.

Final Fantasy XV and Final Fantasy XII: The Zodiac Age

PC igrači će napokon dobiti šansu da igraju svaku od ovih „Final Fantasy“ igara početkom ove godine. „Final Fantasy 15“, prvo izbačena na konzole u 2016. godini sa prilično dobrim recenzijama nakon cele decenije razvoja, je RPG igra otvorenog sveta, ali je vođena pričom, postavljena u alternativni savremeni svet. PC izdanje uključuje sve DLC-e, potpuno novi režim iz prvog lica, kao i neverovatnu grafiku (čija rezolucija ide čak do 8K) – ali ako ste planirali da igrate u HDR-u sa višom rezolucijom, očekujte da će vam trebati preko 150 GB mesta na hard disku. U međuvremenu, „Zodiac Age“ je nova PC verzija prošlogodišnje PS4 remasterovane verzije fenomenalne PS2 „Final Fantasy 12“ igre iz 2006. godine. PC verzija radi na unapređenih 60 fps.

Into the Breach

Drugo izdanje tima iza indie hita „Faster Than Light“ je potezna strategija sa proceduralno generisanim nivoima koji se sastoje od 8×8 mreža. Vaš cilj je da sprečite da ono što je ostalo od čovečanstva bude zbrisano od strane prilično glupih vanzemaljaca nalik insektima koji nastoje da telegrafski šalju svoje pokrete unapred. Da biste to uradili, vi koristite ekipu ogromnih robota iz budućnosti.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne kako se čine – iako „Breach“ nije brutalno teška igra kao „FTL“ – pa ćete morati da budete domišljati kako biste uništili pretnju i ispunili i sekundarne zadatke. Novinari su imali prilike da vide igru dok je još bila u nastajanju tokom jeseni, i delovalo je da im se dopala.

Kingdom Come: Deliverance

Debitantska igra finansirana preko Kickstarter-a, koja je delo novih developera iz Warhouse Studios (na čelu sa Danielom Vavraom, kreatorom igre „Mafia“), je RPG igra otvorenog sveta smeštena u srednji vek – preciznije, u Kraljevinu Bohemije iz perioda 15. veka.

Cilj je više na istorijskoj tačnosti nego na fantaziji, pri čemu su developeri konsultovali arhitekte i istoričare kako bi pažljivo rekreirali stvarne figure i lokacije. (Čak će i muzika odgovarati vremenu u koje je igra smeštena.) Ova ambiciozna igra ima za cilj duboko razvijanje likova, nelinearnu priču i tešku borbu (osim ako se pričom ne izvučete iz borbe).

Mega Man 11

Da li se ipak radi o „Mighty No 9 #2“? Kao i ona izuzetno razočaravajuća igra finansirana putem kraudfandinga iz 2016. godine koja je napravljena po uzoru na tridesetogodišnju „Mega Man“ platformersku franizu, „Mega Man 11“ odbacuje standardni 2D pikselizovani umetnički stil svojih prethodnika zarad modernijeg 2.5D izgleda. Na svu sreću, rani pregledi sugerišu da je Capcomova igra ipak malo jača.

Ova prva „Mega Man“ igra u proteklih osam godina (izlazi ove godine na sve tri konzole plus na PC) nije jedina stvar koju fanovi mogu da očekuju u 2018. godini. Svih osam „Mega Man X“ igara biće izbačeno za PS4, XB1 i Switch po prvi put ovog leta. (Fanovi će takođe dobiti i PC izdanje.)

Metal Gear Survive

Kreator serijala Hideo Kojima je možda prešao na neke druge projekte, ali se njegov tridesetogodišnji stealth serijal ipak nastavlja. Konamijeva prva igra nakon Kojiminog odlaska nakon odlične igre „Metal Gear Solid V: The Phantom Pain“ iz 2015. godine je kooperativna igra preživljavanja postavljena (barem delimično) između događaja iz „Phantom Pain“ i „Ground Zeroes“.

Međutim, glavnog lika tih igara po imenu Snake nema nigde; umesto toga, vi stvarate prilagođeni lik i pokušavate da preživite sa malobrojnim zalihama i konstantnom pretnjom u vidu zombija. O, pored toga, vašeg vojnika je progutala ogromna crvotočina i odvela ga u alternativno vreme, pa mora da nađe svoj put kući.

Zombiji? Crvotočine? To ne zvuči baš kao „Metal Gear“. A rani trejler nije baš naišao na toplu dobrodošlicu fanova. Niti će ti fanovi pak biti srećni zahtevima za stalnim online prisustvom u „Survive“ (čak i u režimu za jednog igrača), zatim prisustvom mikrotransakcija, kao ni otkrićem da cela kampanja može trajati svega 15 sati. Dakle, Konami će imati mnogo toga da dokaže sa izbacivanjem nove igre za PS4, XB1 i PC sledećeg meseca.

Metro Exodus

Nastavak igara „Metro: Last Light“ i „Metro: 2033“ predstavlja još jednu postapokalištičnu FPS igru o preživljavanju, a u ovom slučaju ona je postavljena u onome što je ostalo od Rusije tokom 2036. godine (20 godina nakon nuklearnog rata). Igra slobodnog stila omogućuje potpuno nelinearno istraživanje otvorenog sveta (što je slučaj po prvi put u ovom serijalu), kao i priču u razvoju – koja se nastavlja na „Redemption“ završetak igre „Last Light“ – koja ukupno traje čitavu godinu. I dalje ima puno mutanata, ali ćete ih susretati kako ispod, tako i iznad zemlje, pošto će vas vaša putovanja odvesti daleko izvan Moskve i njene nuklearne zime.

Mineko’s Night Market

Može li ovo biti „Stardew Valley“ 2018. godine? Ova neobična, preslatka indie igra nove kompanije Meowza Games (čiji vlasnik je radio na „Bushido Bear“) je naslov inspirisan igrom „Animal Crossing“ o „izučavanju zanata, ishrani i mačkama.“ (Rekli smo vam da je igra neobična.)

Postavljena na japansko ostrvo preplavljeno mačkama (zasnovano je na stvarnom mestu po imenu Tashirojima), imate zadatak da tragate za hranom kako biste stvorili različite predmete i onda ih prodali na jednoj od 16 pijaca koje se održavaju tokom godine. Međutim, s obzirom na opuštenu, otvorenu prirodu ove igre, uopšte ne morate da se bavite time; umesto toga, možete provoditi vreme istražujući ostrvo, igrajući mini igre, upoznajući ljude, ići na razne potrage i upijati lokalnu kulturu. Nema dovoljno mačaka za vaš ukus? Bukvalno ih možete uzgajati tako što ih posadite.

Monster Hunter: World

Šesta igra u Capcom-ovom serijalu akcione fantastike nudi nekoliko veliki promena u odnosu na ranija poglavlja. Za početak, igra će baciti veći naglasak na priču. U isto vreme, kako nam i sam naslov nagoveštava, „World“ je smeštena u ogromni otvoreni svet koji je moguće istraživati: novootkriveni kontinent prepun je stvorenja i naučnika i lovaca koji ih prate. Dobre vesti: uprkos ogromnoj veličini ovog sveta, moći ćete lako da se krećete dok putujete iz jednog u drugi region – nećete videti ekrane za učitavanje.

Ciklus dana i noći, kuke, kamuflaža, kao i veći naglasak na vertikalnosti i penjanju nalaze se među mnogim dobrodošlim dodacima u „World“. U isto vreme, igranje je dizajnirano tako da dugogodišnjim fanovima serijala deluje poznato, pa možda neće biti „zaglupljeno“ kao što su se neki pribojavali.. (Rani izveštaji sugerišu da je ovo jedna izazovna igra.)

Ne postoji verzija za ručne konzole, ali „World“ po prvi put dolazi i na PC, mada tek nekoliko meseci nakon što izađe na PS4/XB1 (koje će obe izaći krajem ove nedelje).

Ni no Kuni II: Revenant Kingdom

Iako je njen izlazak pomeren još od prošle jeseni, PC/PS4 izdanje „Revenant Kingdom“ je nastavak „Ni no Kuni: Wrath of the White Witch“, šarmante JRPG igre koja nam dolazi od Level 5 („Professor Layton“) a koja je ujedno bila i prva igra u kojoj je prikazana animacija iz Studio Ghibli („Spirited Away“, „Princess Mononoke“). Studio Ghibli neće biti uključen u novu igru, koja je uprkos tome usvojila sličan vizuelni stil dok prati dečaka kralja na putu samootkrića kroz svet tame.

Međutim, vizuali su otprilike jedina stvar koja će vam delovati poznato u ovoj igri. Očekujte veći naglasak na akciji, kao i na borbe u realnom vremenu, koje mogu delovati mnogo brže nego u prethodnoj igri. „Poznanici“ koje ste mogli da skupljate, a koji su vam pomagali u borbi, takođe su nestali.

Ori and the Will of the Wisps

Jedna od boljih indie igara u poslednjih nekoliko godina, priznata platformerska igra „Ori and the Blind Forest“ u stilu „Metrodivania“ iz 2005. godine, mogla bi da dobije svoj prvi nastavak tokom 2018. godine. Developeri iz Moon Studios nisu otkrili mnogo toga o priči ni o igranju u „Wisps“. Na svu sreću, rani trejleri nagoveštavaju da je zadivljujući umetnički dizajn originalne igre (kao i muzička podloga) biti prenešen i u novu „Ori“ avanturu, koja će se odvijati u novom regionu i uključivati lika u obliku sove. Igra bi trebalo da ponovo bude dostupna isključivo Microsoft igračima (PC i Xbox).

Phoenix Point

Ova potezna strategija finansirana putem kraudfandinga, koja nam dolazi iz studija Snapshot Games kompanije Chaos Reborn trebalo bi da bude duhovni naslednik klasične naučno-fantastične igre „X-Com“. Čini se da je to ipak mnogo za očekivati – sve dok ne shvatite da je na čelu Snapshota zapravo Julian Gollop, čovek koji je i stvorio „X-Com“ franšizu.

Vreme odvijanja radnje je 2057. godina, kada je Zemlja uglavnom već uništena, a preostali ljudi su podeljeni u frakcije. Sve njih muče vanzemaljci – i destruktivna magla. Developeri su ciljali kompleksnije igranje od onoga koje „X-Com“ franšiza tradicionalno nudi, mešajući taktiku sa elementima strategije koji su pozajmljeni iz igara koje stilski podsećaju na 4X.

Pillars of Eternity II: Deadfire

Ovo je prvi nastavak veoma dobro prihvaćene „Pillars of Eternity“ iz 2015. godine, koja je sama po sebi neka vrsta (nezvaničnog) ponovnog oživljavanja RPG serijala „Baldur’s Gate“. Developeri iz Obsidian Entertainment prikupili su impresivnih 4.4 miliona dolara (što je četiri puta više od ciljane sume) putem kraudfandinga za novu igru, koja je smeštena u istom svetu kao i originalna igra, ali ima daleko ambiciozniji obim i pruža daleko veću slobodu u pogledu istraživanja koje nije usko vezano za glavnu priču.

Novi sistem pratilaca znači da će veze ovog puta predstavljati veći faktor. Takođe ćete dobiti i brod koji ćete moći da prilagođavate, a koji će vam služiti kao baza za sve vaše operacije. Ukoliko ste igrali prvu igru, vaši izbori u njoj uticaće na ono što se dešava u „Deadfire“.

Sea of Thieves

Kao ekskluzivno izdanje za PC i Xbox, ova kooperativna multiplejer piratska simulacija dolazi nam iz studija Rare, koji se sada već nalazi u vlasništvu Microsofta i koji stoji iza naslova kao što su „Banjo-Kazooie“ i „Perfect Dark“.

Iza dizajna u stilu crtaća, najambicioznija igra koja dolazi iz Rare do sada sadržaće kako istraživački, tako i borbeni aspekt. Istraživački aspekt uključuje dosta plovidbe (a vi i članovi vaših posada možete da delite zaduženja od otvaranja jedara do upravljanja brodom), a cilj borbenog aspekta je, normalno, da se dokopate blaga. Usput, očekujte mnogo humora – a vrlo verovatno i pića.

Rare je dizajnirao sistem progresije kako bi vama i vašim prijateljima omogućio da budete efikasno ravnopravni kadgod igrate zajedno, bez obzira na bilo kakve razlike u iskustvu u igri. Istovremeno igranje dva različita igrača na dve platforme (XB1 i PC) je takođe moguće. (Da, možete igrati i solo ako vam tako više odgovara, iako ćete i dalje nastanjivati svet koji delite sa ostalim igračima.)

Skull Bones

„Sea of Thieves“ nije jedina piratska igra koja treba da izađe ove godine. Ubisoftov ozbiljniji dodatak žanru je „Skull Bones“, igra koja deluje kao dostojanstveni naslednik „Assassin’s Creed IV: Black Flag“.

Planirana da izađe kasnije u toku ove godine na PS4, XB1 i PC, „Skull Bones“ je akciona igra u otvorenom svetu koja ima taktičke borbe na moru napravljene po uzoru na one iz „Black Flag“. Smeštena u 1721. godinu, igra će, između ostalih onlajn multiplejer opcija, uključivati i 5 na 5 režim, a takođe će sadržati i narativnu kampanju za solo igrače. Pored borbe brodovima, moći ćete da se ukrcavate na brodove i borite se licem u lice. Iako je jedan deo igranja isti, ključna razlika između nove igre i „Black Flag“ je naglasak na mehanikama plovidbe – pri čemu će vetar biti ogroman faktor (kao što i treba).

SoulCalibur VI

Serijal 3D igara borilačke fantastike zasnovan na oružju će proslaviti svoju 20-godišnjicu 2018. godine sa šestom igrom u nizu, koja bi trebalo da izađe za PS4, XB1 i PC kasnije u toku godine. U skladu s time, nova igra (prva nakon „SoulCalibur V“ iz 2012. godine) će se vratiti korenima franšize tako što će se ponovo prisetiti originalnih „SoulCalibur“ događaja iz 16. veka. U igri će se pojaviti već poznati, kao i novi likovi, a kao i u slučaju skorašnjeg „Tekken 7“ Bandai Namcoa, koristiće se Unreal Engine 4. „Epskom“ režimu priče pridružiće se različiti multiplejer režimi.

Sunless Skies

Ova indie RPG igra iz ptičje perspektive koja je fokusirana na priču predstavlja nastavak „Sunless Sea“ iz 2014. godine. „Skies“, koja je finansije prikupila putem kraudfandinga, smeštena je deset godina nakon događaja prethodne igre u istoj alternativnoj istorijskoj verziji Londona iz viktorijanskog doba, pri čemu je taj grad sada pod Zemljinom površinom prekriven podzemnim okeanom. Međutim, kako sam naslov sugeriše, vi više niste ograničeni samo na taj podzemni lokalitet; umesto toga, Kraljica je povela svoje ljude na nebo, gde ste vi kapetan svemirske lokomotive. (Nismo sigurni zašto NASA ovo još uvek nije isprobala.) Ukoliko niste igrali prethodnu igru, to je sasvim ok, ali morate da se pazite svemirskih pirata.

Total War: Three Kingdoms

Poslednjih godina, serijal strategija „Total War“ odustao je od istorijskih postavki stvarnog sveta kako bi se upustio u svet fantazije „Warhammer“ univerzuma. Međutim, ove godine franšiza se vraća svojim korenima sa igrom koja se odvija u Kini u periodu pre 2000 godina u doba vladavine dinastije Han.

Tropico 6

Franšiza graditelja grada/simulatora, u kojoj ste vi El Presidente, vođa (diktator?) fiktivne banana republike, ima nekoliko promena u rukavu u svojoj šestoj igri po redu (prvoj nakon „Tropico 5“ iz 2015. godine). Po prvi put, možete da gradite mostove – bukvalno, pošto se nalazite na ogromnom arhipelagu na Karibima, gde ste odgovorni za više ostrva istovremeno. Igranje se prostire na četiri odvojene oblasti – od kolonijalnog doba do sadašnjosti. Postoje nove opcije prevoza, a moći ćete i da kradete svetska čuda (kao što je Kip slobode) iz drugih zemalja i da ih donesete svom narodu. Očekujte i novi vizuelni izgled, pošto je „Tropico 6“ delo developera (Limbic Entertainment) koji su novi u pogledu ovog serijala.

Two Point Hospital

Ovaj indie simulator, koji je izašao za Segu, predstavlja duhovnog naslednika „Theme Hospital“, kultnog klasika iz 1997. godine. („Two Point“ iz naslova potiče od imena novih developera, Two Point Studios, koji uključuje neke od originalnih stvaralaca „Theme Hospital“.)

Kao i u originalnoj igri, vi vodite bolnicu u kojoj morate da lečite pacijente koji boluju od prilično blesavih i neobičnih (i potpuno izmišljenih) bolesti. Moraćete da upravljate osobljem i da razvijate svoj posao – ovo je ozbiljna simulacija, iako samu sebe ne shvata ozbiljno – pa ćete moći da se takmičite u izazovima za više igrača, ako je to ono što volite. Ako sve prođe dobro, „Hospital“ će biti prva od nekoliko simulacija koje će se odvijati na istoj glavnoj lokaciji, Two Point County.

Unruly Heroes

Prva igra novih francuskih developera iz Magic Design Studios (studija koji se sastoji uglavnom od Ubisoftovih veterana) je 2D akciono avanturistička platformerska igra zasnovana na često adaptiranoj kineskoj legendi poznatijoj i kao „Putovanje na Zapad“ („A Journey to the West“) (takođe poznata i kao legenda o „Kralju majmuna“ („Monkey King“).

Izaberite jednog od četiri ponuđena lika i takmičite se sa ili protiv drugih igrača u ovom multiplejeru. Novinari su delovali impresionirano rukom crtanim umetničkim stilom u „Heroes“ (zamislite „Rayman Legends“, koji donekle ima slični dizajnerski talenat) prilikom demonstriranja igre na Paris Games Week u novembru. Igra bi trebalo da izađe u bliskoj budućnosti za PS4, XB1, Switch i PC.

Vampyr

Prvobitno smo očekivali da ova igra izađe 2017. godine, ali je to odloženo zbog tehničkih problema. Međutim, najavljeno je da će ovaj autentični akcioni RPG, čiji su kreatori stvorili i veoma originalnu „Life Is Strange“, izaći ovog proleća. Smešten u doba epidemije španskog gripa u uspaničenom Londonu na početku 1900. godine, „Vampyr“ vas stavlja u ulogu vampirskog doktora. Da li ćete prekršiti Hipokratovu zakletvu kako biste zadovoljili svoje vampirske porive da ubijate ili ćete ostati dobar doktor, ali biti slabi? Na vama je da odlučite.

Wattam

Escajg koji govori. Radosne eksplozije. Lik po imenu Poop. Šta više želite od igre? Najnovija kapriciozna i očaravajuća igra sa zagonetkama za sve uzraste kreatora inventivnog serijala „Katamari“ po prvi put je otkrivena 2014. godine, a napokon bi trebalo da izađe za PC, PS4, a verovatno i druge platforme ove godine. (Nekada je ova igra bila namenjena samo za PS4, ali to više nije slučaj.)

Umesto Prince (princa), sada ste u ulozi Mayor (gradonačelnika) – koji je zelena kocka koja sakriva bombe pod svoj šešir – i morate da se sprijateljite sa antropomorfnim predmetima počevši od kamenja, preko WC šolja, do brokolija, i to tako što pokušavate da saznate šta koji od njih želi. Svaki od preko 100 likova postaje dostupan za igru, a verovatno ćete ovu igru želeti da igrate sa prijateljima (putem lokalne saradnje).

A Way Out

Impresivna indie avantura po imenu „Brothers: A Tale of Two Sons“ iz 2013. godine predstavila je jedinstvene mehanike igranja, koje su od igrača zahtevale da kontrolišu dva lika istovremeno. Za nastavak, režiser Josef Fares čini logičan naredni korak sa ovim konceptom.

Objavljena pod novom oznakom EA Originals, „A Way Out“ se fokusira na par osuđenika koji moraju da pobegnu iz zatvora i izbegnu ponovno hvatanje. Caka? Svaki igrač kontroliše po jednog lika putem kooperativne igre na podeljenom ekranu; nema režima za jednog igrača, a ni izlaženja i vraćanja u igru. Iako je ovo igra u trećem licu, svaka polovina ekrana će pokazati samo ono što se dešava u vidokrugu određenog igrača – što, u nekim slučajevima, može biti vrlo malo. A iako oba igrača moraju da sarađuju kako bi prošli kroz određene prepreke, napredak neće se uvek podudarati savršeno; jedan igrač će možda imati insert dok će drugi imati kontrolu nad svojim likom.

Ne želite da se obavežete na kupovinu dve kopije nove igre odmah? Na opšte iznenađenje, i ne morate. Svaki kupac će dobiti šifru za besplatni probni period koju će moći da da prijatelju, pa ćete moći da završite igru samo sa jednom plaćenom kopijom.

Where the Water Tastes Like Wine

Ova nadrealna, indie istraživačka igra vođena pričom smeštena je u verziju Amerike „iz snova“ u doba Velike depresije, koju naseljavaju putnici koji pričaju priče i koja je nastala pod uticajem narodnih pesama i „The Grapes of Wrath“. Očekujte ručno crtane radove i ukupno 16 priča, a svaku od njih napisao je drugi pisac.

Ovo je treća godina za redom kako u svoj pregled uključujemo „Wine“, koja nam dolazi od bivšeg developera „Gone Home“ po imenu Johnnemann Nordhagen, ali 2018. deluje kao godina u kojoj će ova igra napokon izaći na svetlo dana. Ohrabrujući znak jesu i novosti o ovoj igri poslednjih nedelja: najvažnije od svega je što će Sting biti jedan od pripovedača u igri.

The Wolf Among Us: A Telltale Games Series – The Second Season

Telltaleov epizodni, fantazi-noar avanturistički serijal zasnovan na stripu Billa Willinghama treba da dobije svoj nastavak 2018. godine. Detalji koji se ne odnose na samo postojanje igre još uvek nisu otkriveni, ali s obzirom da se prva „sezona“ rangirala među bolje ponude Telltalea, nastavak će definitivno biti dobrodošao razvoj ove priče.

Shenmue III

Uslovno zakazan za objavljivanje pred kraj 2018. godine (svi znamo da to znači 2019.), ovaj nastavak akcionih RPG igara u otvorenom svetu „Shenmue“ i „Shenmue II“ kompanije Dreamcast finansiran je putem kraudfandinga. Obe ove igre predstavljaju revolucionarne, ali skupe komercijalne promašaje koji su kasnije zadobili kultnu podršku. Na čelu trećeg dela ponovo će se naći kreator originalnog serijala, Yu Suzuki. Kickstarter kampanja igre „Shenmue III“ 2015. godine zaradila je više od 2 miliona dolara za samo jedan dan (a nakon toga ukupno 6.3 miliona, što je u to vreme bio rekord), a iako je postignut napredak na razvoju igre, ažuriranja su postala retka u zadnjih par meseci. Kompanija Deep Silver će objaviti igru, koju ćete moći da igrate na PS4 i PC.

Spelunky 2

Isprva dostupna za PS4 i PC (putem Steam-a), a kasnije možda i na drugim konzolama, „Spelunky 2“ predstavlja prvi nastavak Derek Yuove revolucionarne platformerske igre „Spelunky“ (koja se prvi put pojavljuje još 2008. godine, a prvo komercijalno objavljivanje dogodilo se 2012. godine). Još uvek se ništa ne zna o igri, uključujući i datum objavljivanja.

Da li će stići pre kraja 2018. godine? Na putu joj stoji jedna stvar: „UFO 50“, još jedna igra na kojoj Yu trenutno radi. Taj naslov predstavljaće kolekciju 50 kompletnih PC igara iz nekoliko različitih žanrova, od kojih će svaka imati retro vajb (nešto u stilu 8-bitnog Nintendoa). Yu je samo jedan od nekoliko dizajnera koji rade na projektu; pored njega, tu su i Ojiro Fumoto („Downwell“) i Jon Perry („Time Barons“).

Article source: https://www.itnetwork.rs/najava-pc-video-igara-koje-izlaze-2018-godine/