Najava opšteg e-commerce pada?

0
189

Prema novom istraživanju tržišta, nakon naglog skoka online prodaje (usled Covid pandemiije), ukupna trgovina vraća se u prodavnice. Iako je istraživanje kao uzorak koristilo tržište SAD-a, rezultati mogu biti dobar pokazatelj skorašnjih trendova i kod nas.

PCPress.rs Image

Šta kažu brojke?

Rezultati istraživanja NPD Grupe, pokazali su da je kupovina u radnjama u SAD dostigla 64% ukupne septembarske prodaje. Ovaj rezultat veoma je sličan onom koji je zabeležen u mesecima pre pandemije. Dakle, e-commerce prodaja u septembru 2021. godine dosegla je 36%. Procenti ukazuju na značajan porast trgovine u radnjama u odnosu na 2020. godinu, kada je polovina ukupne prodaje ostvarena online.

Procenjuje se da je jedan od faktora ponovnog porasta kupovine u radnjama, pojava vakcina. Rast e- trgovine, između aprila 2020. godine i marta 2021. iznosio je 40% mesečno, nakon čega je padao na manje od 10%, svakog narednog meseca.

Iako procenat trgovine u radnjama nije još uvek na predpandemijskom nivou, brojke za vreme Crnog petka pokazale su porast u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: PCMag

The post Najava opšteg e-commerce pada? first appeared on PC Press.Original Article