Na hakerskom forumu objavljeno 8 milijardi passworda

0
173

Istraživači portala CyberNews objavili su da je na popularnom hakerskom forumu za koji ne žele dati link, objavljena najveća lista ukradenih passworda svih vremena, koja sadrži čak 8,4 milijarde lozinki!

Mada je autor posta rekao da njegova tekstualna datoteka sadrži 82 milijarde passworda, istraga istraživača CyberNewsa je ukazala da stvarna brojka iznosi 8.459.060.239 lozinki.

Kolekciju je autor posta nazvao RockYou2021, što se referira na veliki incident s krađom podataka pod nazivom 2009 RockYou, kada su hakeri upali u servere tvrtke koje izrađuju widgete za MySpace i pokrali više od 32 milijuna passworda korisnika.

CyberNews navodi da većina pristupnih podataka baze RockYou2021, sadrži passworde koji su prikupljeni prijašnjim curenjima podataka, poput COMB baze (Compilation of Many Breaches), čija kolekcija je sadržavala oko 3,2 milijarde passworda.

To sugerira da osoba koja je postala RockYou2021 dokument na forum, nije došla do svježih passworda, već je vjerojatno kolekcionar koji je godinama skupljao liste podataka koje su hakeri objavljivali i potom ih ubacila u jedinstvenu listu.

No bez obzira na to CyberNews preporuča svima da provjere na njegovim poveznicama Personal Data Leak Checker i Leaked Password Checker kako bi vidjeli nalaze li se i njihovi passwordi na RockYou2021 popisu.

Ukoliko tamo nađete svoje lozinke, trebate ih smjesta promijeniti i kreirati snažne i jedinstvene passworde za svaki vaš individualni online račun.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)