Neki će možda biti razočarani što na Facebooku neće postojati dugme ‘dislike’. Menadžer kompanije je potvrdio da su pronašli drugi način za izražavanje negativnih osećanja.

Izgleda da kreativni sastanak nije bio tako uspešan. Novo rešenje deluje pomalo dosadno, jer sada umesto uvođenja ‘dislike-a’, testiraju ‘downvote’ dugme. Njegov cilj nije da izrazi neslaganje, već da Facebook-u pruži povratne informacije o komentarima koje drugi smatraju uvredljivim ili neprimerenim.

Drugim rečima, umesto uvredljivog alata, Facebook je napravio savršenog pomoćnika za troll-ovanje. On bi mogao da filtrira one komentare koji izgledaju kao plaćeni oglasi ili propaganda.

Ne testiramo ‘dislike’ dugme. Istražujemo novu funkciju pomoću koje bi korisnici mogli da nam daju povratne informacije o komentarima na javnim objavama.

U budućnosti, ‘downvote’ dugme bi moglo da izgleda ovako:

Ova opcija će sakriti komentar glasača, koji će moći da označi komentar kao nevezan za temu, obmanjujući ili uvredljiv i da obavesti Facebook o tome. Facebook neće proslediti povratne informacije korisniku koji je komentarisao, kao ni drugim korisnicima. Na taj način, izgledi za nasumične nesuglasice protiv nekoliko komentatora se smanjuju na 0.

Ovo bi mogao da bude prvi korak kojim Facebook pokušava da suzbije širenje lažnih vesti, i da ih ukloni sa naslovnica.

Korisnici već dugo vremena zahtevaju ‘dislike’ dugme, ali 2015. godine Mark Zuckerberg, osnivač Facebook-a je potvrdio da Facebook neće imati ‘dislike’ dugme. Oni ga vide kao loš uticaj i pretnju web-stranici. To bi mogao da bude razlog iza rešenja koje više naginje prema funkciji čišćenja nego ‘dislike’ dugmetu.

Izvor: TechCrunch


Article source: http://imagazin.rs/na-facebook-u-nece-biti-opcije-dislike/