Musk želi kupiti Twitter za 43 milijarde dolara

0
47

Elon Musk je ponudio 43 milijarde dolara za kupnju popularne komunikacijske i društvene platforme Twitter, a u zahtjevu upućenom Komisiji za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država SEC-u, naveo je kako misli da bi to bilo jako dobro za pravo slobodnog govora.

"Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora diljem svijeta i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju", napisao je. Ako zahtjev prođe, Musk planira preuzeti tvrtku u privatno vlasništvo.

Musk je ponudio 54,20 dolara po dionici u gotovini, što je premija od oko 20 posto u odnosu na današnju početnu cijenu. Dionice Twittera su nakon ove objave odmah porasle za 18 posto.

"Nudim ponudu za kupnju 100 posto Twittera za 54,20 dolara po dionici u gotovini, 54 posto premije u odnosu na dan prije nego što sam počeo ulagati u Twitter i 38 posto u odnosu na dan prije nego što je moje ulaganje javno objavljeno", rekao je Musk u podnošenju zahtjeva. "Ova ponuda je moja najbolja i konačna ponuda."

Muskova priča s Twitterom počela je kada je kupio 9,2 posto udjela u tvrtki, a kasnije mu je ponuđeno mjesto u upravnom odboru. Nakon što je odbio mjesto u upravnom odboru, to je potaknulo nagađanja da bi se mogao odlučiti odmah kupiti Twitter.

Musk je i to prokomentirao u podnesku SEC-u. "Otkako sam investirao, sada shvaćam da tvrtka neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu [slobodi govora] u svom sadašnjem obliku", napisao je Musk. "Twitter se treba transformirati u privatnu tvrtku. Twitter ima izniman potencijal. Otključat ću ga."

Inače, Musk se suočava s tužbom dioničara Twittera zbog 11 dana odgode u službenom otkrivanju svoje investicije kojom je kupio 9,2 posto dionica Twittera.

Ako kupi Twitter, za očekivati je da će uskoro kupiti i Mars.

Original Article