Musk upozora na upotrebu Starlink-a u Ukrajini

0
151

Šef kompanije SpaceX Elon Musk upozorio je korisnike Starlink-a u Ukrajini da postoji velika verovatnoća da će usluga biti ciljana, jer je to jedini funkcionalni neruski komunikacioni sistem u nekim delovima zemlje.

PCPress.rs Image

Oprez sa Starlink-om

Na Twitter-u, Musk je savetovao ljude da koriste Starlink sa oprezom tako što će ga uključiti samo kada je to potrebno i postaviti što dalje od drugih ljudi. Takođe je rekao korisnicima da postave laganu kamuflažu preko antene kako bi izbegli vizuelnu detekciju.

Prema izveštaju Reuters-a, Musk-ovo upozorenje dolazi nakon što je John Scott-Railton, viši istraživač na projektu Citizen Lab Univerziteta u Torontu, rekao da bi Rusija mogla da koristi Starlink-ove uplink prenose u Ukrajini kao svetionike za vazdušne napade. U dugačkoj temi na Twitter-u, on je objasnio veliko iskustvo Rusije kada je u pitanju ciljanje ljudi dok koriste satelitske telefone i druge vrste satelitskih tehnologija.

Od početka ruske invazije u Ukrajini je internetska veza postala konfuzna. Intenzivne borbe i eksplozije u većim gradovima poput Kijeva poremetile su rad GigaTrans-a, glavnog internet provajdera u zemlji koji takođe obezbeđuje povezivanje sa drugim mrežama. SpaceX je aktivirao uslugu širokopojasnog interneta Starlink u Ukrajini na molbu Mykhailo-a Fedorov-a, koji je ministar za digitalnu transformaciju zemlje. Kompanija je takođe brzo poslala terminale u zemlju, koji su stigli samo nekoliko dana nakon aktivacije usluge.

PCPress.rs Image

Nekoliko dana nakon što je primio pošiljku kompanije SpaceX, Fedorov je na Twitter-u postavio fotografiju Starlink antene koja je instalirana i u upotrebljena na krovu. Takođe je zatražio ideje o tome kako da se antena nastavi usred ruskih napada koji su u toku.

Musk je odgovorio da SpaceX ažurira softver terminala kako bi smanjio njegovu vršnu potrošnju energije i kako bi se mogao napajati iz utičnice za upaljač u automobilu. Takođe je rekao da je kompanija omogućila mobilni roming tako da Starlink antena može da održava svoj signal čak i na vozilu u pokretu.

Konsultant za satelitske komunikacije rekao je Reuters-u da terminali Starlink nisu dizajnirani da se koriste dok su u pokretu, tako da nije sasvim jasno šta je Musk mislio.

Međutim, jedan korisnik u Kaliforniji je zakačio Starlink antenu na haubu svog automobila radi internet konekcije. SpaceX takođe već dugo planira da poveže vozila u pokretu sa Starlink mrežom i prošle godine je pregledao robusnu verziju servisne antene namenjene brodovima, avionima i većim kopnenim vozilima kao što su RV.

Izvo: Engadget

The post Musk upozora na upotrebu Starlink-a u Ukrajini first appeared on PC Press.Original Article