Mozak radi isto bez obzira govorili hrvatski ili turski

0
49

Tijekom nekoliko posljednjih desetljeća, neuroznanstvenici su stvorili dobro definiranu kartu moždane "jezične mreže", ili područja mozga koja su specijalizirana za obradu jezika. Pronađena prvenstveno u lijevoj hemisferi, ova mreža uključuje regije unutar Brocinog područja (gyrus frontalis inferior), kao i u drugim dijelovima frontalnog i temporalnog režnja.

Međutim, velika većina tih studija mapiranja provedena je na govornicima engleskog jezika dok su slušali ili čitali tekstove na engleskom. Neuroznanstvenici s MIT-a sada su proveli studije snimanja mozga govornika 45 različitih jezika. Rezultati pokazuju da su jezične mreže govornika u biti iste kao one izvornih govornika engleskog jezika.

Nalazi pokazuju da su lokacija i ključna svojstva jezične mreže univerzalni. Rad također postavlja temelje za buduće studije jezičnih elemenata koje bi bilo teško ili nemoguće proučavati kod govornika engleskog jer engleski nema te značajke.

Točne lokacije i oblici jezičnih područja razlikuju se među pojedincima, pa kako bi pronašli jezičnu mrežu, istraživači traže od svake osobe da izvrši jezični zadatak dok im skeniraju mozak funkcionalnom magnetskom rezonancijom (fMRI). Slušanje ili čitanje rečenica na materinjem jeziku trebalo bi aktivirati jezičnu mrežu. Kako bi razlikovali ovu mrežu od ostalih regija mozga, istraživači također traže od sudionika da izvrše zadatke koji je ne bi trebali aktivirati, poput slušanja nepoznatog jezika ili rješavanja matematičkih problema.

Istraživači su odlučili iskoristiti “Alisu u zemlji čudesa” kao tekst koji su svi slušali, jer je riječ o jednom od najprevođenijih djela fikcije na svijetu. Odabrali su 24 kratka i tri duga odlomka, od kojih je svaki snimio izvorni govornik jezika. Svaki je sudionik također čuo besmislene odlomke, koji ne bi trebali aktivirati jezičnu mrežu, te je zamoljen da obavi niz drugih kognitivnih zadataka koji je ne bi trebali aktivirati.

Tim je otkrio da su jezične mreže sudionika u ovoj studiji bile pronađene u približno istim regijama mozga i imale su istu selektivnost kao one izvornih govornika engleskog jezika.

Original Article