Mortal Shell: Enhanced Edition

0
647

Mortal Shell: Enhanced Edition je prelepo ažurirana verzija prošlogodišnjeg inovativnog Soulslike. Smrtonosni svet i neprijatelјi Fallgrim-a žele da vas smaknu. Izaberite vašu školјku po izboru i krenite ka ovoj mračnoj i uvrnutoj fantaziji.

Mortal Shell je igra koja njene uticaje nosi na rukavu, a istovremeno nudi nove ideje i koncepte Soulslike žanru. Sa nedavnim izdanjem Enhanced Edition, sada radi uglađenije i brže nego ikada ranije. Iako su nas početni sati naslova doveli do povratka u naše nedavno igranje Demon’s Souls-a, Mortal Shell nudi fanovima kraće, ali često ispunjavajuće putovanje u mrak. Programeri kompanije Cold Symmetry stvorili su hrabru avanturu koja koristi najbolјe i najgore što ovaj žanr nudi.

Mortal Shell nije vrsta igre koja počinje desetominutnom među scenom koja objašnjava ko ili gde ste. Umesto toga, budite se u vlažnom i maglovitom čistilištu kao The Foundling. Bez pravca, junak u obliku kostura kreće se napred, učeći uglavnom sve što će mu biti potrebno da bi uspeo u njegovoj potrazi. Ubrzo ćete biti zaroblјeni i odvedeni u sadističku zemlјu Fallgrim. The Foundling brzo shvata da ovde neće dugo izdržati u njegovom sadašnjem obliku i mora da potraži alate da bi preživeo.

Kao i mnogi od njegovih prethodnika, ovaj naslov voli da sakrije gotovo svo njegovo izlaganje i prethodne priče u opisima predmeta i skrivenom znanju. Nažalost, narativ nije previše originalan i osećao se previše sličan igrama koje su na njega uticale. To je u početku izazvalo obilјe zabune tokom prvih sat vremena našeg igranja, dok smo prolazili kroz Fallgrim, tražeći nagoveštaj gde da idemo. Mnogi će nastojati da nauče sve što mogu o ovom svetu, ali brzo nam je to postalo dosadan posao. Na kraju smo otkrili Fallgrim Tower, sigurno mesto koje je uvelo mnoge korisne NPC-ove igre, istovremeno pružajući dovolјno informacija da istinski započne ekspedicija.

Unutar Tower-a upoznaćete Sester Genessa, najvažnijeg i korisnog NPC-a u igri. Otkriva vam da su širom zemlјe skrivena tela četvorice legendarnih ratnika, koja ako se pronađu mogu da se koriste kao granata da bi vas zaštitili. Od džinovske ptice zvane The Old Prisoner takođe saznajete da ćete možda imati priliku da pobegnete iz ove zemlјe ako uspete da sakupite tri Sacred Glands-a. U ovom trenutku imate jasne cilјeve, i sada je na vama da odlučite kojim ćete se redosledom boriti.

Enhanced EditionBilo koji igrač sa prethodnim iskustvom sa Soulslike žanrom trebao bi da razume osnovne mehanike Mortal Shell-a ubrzo nakon pokretanja. Tutorijal na početku igre vas obaveštava da imate lagan i težak napad, kao i namensko dugme za okretanje. Određene radnje poput trčanja i kotrlјanja brzo će iscrpeti izdržlјivost vašeg lika, pa učenje kada da ih koristite postaje zabavan izazov za vremensko tempiranje i strategiju..

Enhanced Edition sada koristi jednu od najbolјih karakteristika DualSense kontrolera: Adaptive okidače. Kako se vaša izdržlјivost iscrplјuje, okidači se teže pritiskaju, omogućavajući igraču da odmeri njegovu izdržlјivost bez pomeranja pogleda sa bitke. Ovo nam je bilo izuzetno korisno, jer bi često trčali prema boss-u kako bi zadali snažan udarac, samo da bi shvatili da ne možemo da stisnemo okidače i brzo moramo ponovo da strategišemo.

Jedna od naših najvećih zamerki zbog igranja igre bila je bavlјenje veštinom inteligencije. Često bi zaglavili ulazeći u drveće ili ne mogavši da napustimo sobe u kojima su bili. To nam je omogućilo da ih odvedemo u područja za koja smo znali da ćemo da zaglavimo, a zatim ih odmah posekli. Ovo nam je više puta prekinulo uranjanje u igru. Kada su neprijatelјi radili kako treba, svaki od njih predstavlјao je pretnju koja bi mogla da vas uništi. Kad igra izgleda ovako dobro, šteta je otkriti da njena uglađenost samo skriva nedostatke.

Enhanced EditionIako Mortal Shell koristi mnoge osnovne elemente igranja iz prethodnika, takođe donosi mnogo novih ideja na sto. Prva i možda najjedinstvenija je “Hardening”mehanika u igri. The Foundling može da koristiti ovu moć u bilo kom trenutku kako bi sprečio svu dolazeću štetu na kratko vreme. Bez obzira da li mačem zamahujete sekundu prekasno ili primećujete predstojeći neprijatelјski napad, ovom snagom možete da zamrznete vašeg lika na licu mesta. Za Hardening je potreban prekid, pa igrači moraju strateški da ga koriste da bi uspeli. Ovladavanje veštinom bila nam je jedna od najdražih krivina učenja u igri. Ovo je potez „napravi ili slomi“ koji će diktirati vaš uspeh ili neuspeh u borbi.

Druga jedinstvena karakteristika igre je upotreba ljuski. The Foundling je neverovatno slab i lako može da bude smaknut sa par pogodaka. Igra vam daje prvu ljusku već u ranoj avanturi, ali pronalazak ostale tri neće biti lak. Srećom, unutar Fallgrim Tower-a nalaze se tragovi koji otkrivaju gde su tela sakrivena. Svaka ljuska predstavlјa različitog ratnika i pruža jedinstvene borbene stilove, omogućavajući svakom igraču da pronađe pravu ljusku za samog sebe. Lično smo igrali većinu našeg trčanja kao Soloman, Scholar. Soloman je lik sa odličnim statistikama o zdravlјu i izdržlјivosti, ali takođe može da koristi i posebne sposobnosti od ostalih.

Jednom kada smo se osećali prijatno igrajući Soloman-a, nismo osećali puno podsticaja da se vratimo ili igramo kao drugi likovi. Bilo nam je prijatno sa njegovim sposobnostima, a drugi likovi imaju različite rešetke izdržlјivosti koje bi mogle da odbace našu celokupnu strategiju „pogodi i beži“. Možda bi, da je igrač bio primoran da igra u određenoj lјusci za svaku tamnicu, proveli bi više vremena kao ostali likovi.

Enhanced EditionSvaka ljuska takođe ima njeno jedinstveno drvo veština i prošlost za otkrivanje. Dok igrač lovi neprijatelјe i čisti područje, naletećete na dve različite vrste valuta. Tar je najčešći od njih dve i obično se menja za lekovite predmete ili drugi potrošni materijal. Glimpses su retke kapi koje će igraču biti potrebne da otklјuča nove sposobnosti likova. Sester Genessa se pojavlјuje na više lokacija i prihvatiće vaše glimpses za nove pasivne ili aktivne osobine. Nakon kupovine nove veštine, igra će vas polako ispunjavati ličnošću i istorijom vaše ljuske.

Fallgrim je neverovatno mračno i često zbunjujuće područje za navigaciju. Kao džinovsko čvorište koje vodi do tri različite tamnice, nadali smo se da će se staze do svake Sacred Gland osećati drugačije. Dok smo pokušavali da držimo oči otvorene za orijentire, i dalјe smo gubili i previše vremena tražeći gde treba da idemo. Naleteli smo na čoveka na drvetu koji je zahtevao neke prilično jednostavne predmete da bi izvršio potragu. Brzo smo mu kupili nešto hrane i pića, ali onda smo proveli dodatnih 30 minuta pronalazeći određeni put do njega. U određenom trenutku osetili smo se obeshrabreno da istražujemo jer smo se bojali da se ne izgubimo i ne gubimo vreme.

Posle nekog vremena, osetili smo kao da znamo kojim stazama ćemo morati da prođemo da bi stekli Sacred Glands. Pobedivši boss-a i zahtevajući naš prvi Gland, bili smo šokirani i uplašeni da otkrijemo da Fallgrim menja strane. Dok nose Sacred Gland natrag do Old Prisoner-a u Fallgrim Tower-u, dižu se gusta magla i novi neprijatelјi. Iako je to cool ideja koja menja svet za koji ste mislili da ga poznajete, broj neprijatelјa i nemogućnost da vidite ispred sebe postali su više smetnja nego zabavan zaokret. Istražujući maglovitiji Fallgrim omogućava igraču pristup jedinstvenim nadogradnjama i borbu protiv određenih boss-eva, ali mi smo više voleli da područje uvek bude bez magle.

Mortal Shell: Enhanced Edition dolazi sa većinom ushićenja koja se očekuju od naslova trenutne generacije. Ulazak u igru iz glavnog menija traje oko 15 sekundi, a Fallgrim izgleda prilično dobro kada vas ne ubija. Naslov teče glatko, bez problema sa frejmovima, ali tu i tamo smo primetili neke probleme sa teksturom. Iako u igri sve izgleda dobro, činilo se da su mnoge lokacije previše slične da bi se ikada zaista izdvojile. Naša omilјena tamnica bila je Crypt of Martyrs u snežnim planinama, jer se konačno osećala kao promena okoline.

Mortal Shell je neverovatno ambijentalna igra. Iako nadzemni svet i tamnice ne pružaju ništa melodično, zapravo postoji vrlo pametna upotreba ugrađenog zvučnika na DualSense-u. Rano u Fallgrim-u, naletećete na lautu koju možete da dodate u vaš inventar. U bilo kom trenutku možete da izvučete instrument i počnete da svirate prilično dopadlјivu melodiju koja meša zvuk između zvučnika televizora i zvučnika kontrolera. U igri je i mačka koja prolazi kroz vaš kontroler kada je mazite i zagarantovano će vam momentalno istopiti srce.

Mortal Shell je smela reinterpretacija onoga što Soulslike može da bude i divan Cold Symmetry debi. Sadrži borbu koja grize usne i zanimlјive likove koji oživljavaju svet. Iako nedostaje neprijatelјska i ekološka raznolikost, još uvek ima mnogo sjajnih boss-eva i izazova za igrače sa kojima moraju da se suoče i da ih osvoje.

Dobro:

  • Nudi nove ideje za žanr
  • Svaka ljuska i oružje se osećaju jedinstveno
  • Tajne i saznanja skrivena su svuda
  • Lauta, dušo

Loše:

  • Svet je težak za istraživanje
  • AI je lako prevariti
  • Nedostatak neprijatelјske raznolikosti

Mortal Shell: Enhanced Edition was last modified: 28 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Mortal Shell: Enhanced Edition appeared first on ITNetwork.

Original Article