Monterey je ime sledeće verzije Appleovog macOS-a

0
195

Nakon što je prošlogodišnji macOS Big Sur doneo dugoočekivani facelift, odnosno osveženje, kao i velike promene aplikacija kao što su Safari, Maps i Messages, sada stiže novi macOS Monterey.

Apple pokušava dodatno „ispolirati“ svoj desktop operativni sistem koji sada podržava deljenje muzike i filmova putem SharePlaya, kao i neke druge mogućnosti koje nudi i iOS 15. Naravno, ne radi se o velikim promenama macOS-a koje neki čekaju, jer u svom jezgru i dalje izgleda kao originalni OS X, ali bi korisnicima Appleovog desktopa život trebao biti lakši.

Jedna od značajnih novih mogućnosti macOS Monterey-ja je Universal Control, koji omogućava korištenje tastature i miša na Macovima i iPadima. To je nešto što su već ranije omogućavale aplikacije treće strane poput Acrossa, ali su takve aplikacije poznate po tome što ih je teško podesiti i koristiti. Appleova prednost, kao i uvek, je to što posao konfigurisanja može obaviti u svom OS-u. Tokom demonstracije nije bilo problema pri korištenju jednog seta uređaja na iPadu, MacBooku Pro i iPadu.

MontereyMonterey

Takođe, ekran iPada i muzika će se moći preneti na Apple računar pomoću AirPlaya za Mac. Ovo predstavlja još jedan način da se olakša rad na više Appleovih uređaja. Kao i klasična AirPlay mogućnost, ova funkcija bi mogla olakšati saradnju s drugim Appleovim korisnicima. U najmanju ruku, biće to pametan načn za puštanje muzike na novim iMacovim zvučnicima.

Većim delom se ne čini da se macOS ne razlikuje previše od Big Sura, a to ima smisla jer je Apple prošlogodišnju verziju smatrao jednim od osveženja dizajna OS-a. Apple je „ugurao“ neke nadogradnje za Safari,uključujući tanje tabove i mogućnost grupisanja tabova. Te promene stižu na iOS i iPadOS, a Apple konačno donosi i ekstenzije za Safari na svoje mobilne platforme.

Konačno, Apple planira da učini automatizaciju više prilagođenu korisnicima pa macOS Monterey dolazi sa Shortcutsima, ali će korisnik moći kreirati i vlastite.

Monterey je ime sledeće verzije Appleovog macOS-a was last modified: 11 juna, 2021 by Nemanja Ristic

The post Monterey je ime sledeće verzije Appleovog macOS-a appeared first on ITNetwork.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)