Monster Train

0
126

Šarena, pristupačna ali ipak duboka, poznata po njenim širokim potezima, ali jedinstvena po svojim detalјima, Monster Train je pre svega najvažnija inkarnacija zavisnosti od igre, ona vrsta igre koja podstiče jednu više rundu igračkih sesija u sitne sate u noći. Radi se o roguelike deck builder, ni nalik Slay the Spire, već sa središnjom pričom i mehanikama koje se osećaju manje izvedenim i jednostavno udobno poznatim.

Umesto da se uspinjete uz višeslojnu kulu, pokušavate da sprečite neke monstruozne nebeske minione da unište voz koji vodite u pakao. Četiri sprata vas dele od vitalnog motora voza i boss-a nivoa. Možda se ne čini mnogo, ali postoji svet privlačne strategije za planiranje unapred u kratkim mečevima. Priča nije toliko priča već premisa, ali nedostatak potpuno obrađenog dramatičnog luka teško se oseća važno kada je iz trenutak u trenutak akcija tako zadovolјavajuća i zabavna.

Svaka pokušaj počinje izborom vaše posade iz dve od pet frakcija, pri čemu frakcija određuje vašeg šampiona, a takođe i neke karte specifične za frakcije koje možete da predvidite. Svako ko je igrao deck building igru upoznat je sa širokim obrisima mehanike Monster Train-a. Kartice određuju napadne i defanzivne poteze, lečenja, pojačanja i ublažavanja i jedinstvene su u igri, kartice mogu mogu da budu slotovane sa snažnim nadogradnjama. Možda čak i više nego kod Slay the Spire, karte u Monster Train-u mogu da rade na elegantnom koncertu sa pogubnim rezultatima. Ili odbiju neuspeh. Kao i kod većine roguelikes-a, tu je i (bukvalno) sreća izvlačenja i dobro constructed deck i plan napada koji se nadovezuju na uspešno vođenje.

Monster Train nagrađuje planiranje unapred jednostavno reaktivnom igrom, a sa neprijatelјima raspoređenim između različitih nivoa istovremeno i boss-em sa kojim ćete se boriti na kraju, svaki set poteza je strateški balet upravlјanja resursima, procene rizika i nagrade i istinski kreativno razmišlјanje. Iako sve deck building igre na kraju prestaju da budu iznenađujuće, Monster Train ostaje neprestano angažovan zahvalјujući širokom spektru frakcija i junaka, između kovanja i blaga koje omogućavaju neočekivane nadogradnje i nove karte, i lako stečenoj zavisnosti od otklјučavanja svega što je igra mora da ponudi, uklјučujući nekoliko načina za više igrača i, naravno, povećane nivoe teškoća koji se otvaraju nakon pobede u igri.

Vizuelni stil Monster Train-a je kakofonija boje i animacije, a stanovnici i neba i pakla poprimaju crtani, stilizovani izgled koji je nežno monstruozan, ali nikada ozbilјno uznemirujući. Tako rečeno, način na koji se različite jedinice preklapaju na bojnom polјu mogu da bude skučen i ne uvek jasno definisan i nema pomoći osim želјe da su stvorenja u potpunosti 3D umesto dvodimenzionalnih animiranih figura. Puno je slučajnih bojnih zvukova i zvukova iz okoline, ali nema glasa koji deluje izvan naratora u uvodnoj sceni. Premda priča, prezentacija pomalo zaostaje za izvrsnom mehanikom i sistemima Monster Train-a.

Zarazna kao i bilo koji card builder na tržištu, Monster Train apsolutno razvaljuje kapljanje dopamina u mečevima brzog tempa, obećanju o povećanju snage i dovolјno raznolikosti u njegovom igranju da će proći desetine sati pre nego što igra počne da se oseća ponavlјajuće. Dobro napisana priča i jasnija grafika podigli bi naslov na drugi nivo, ali ono što je ovde fantastično je i beskrajno zabavno.

Monster Train was last modified: jul 3rd, 2020 by ITN Team

The post Monster Train appeared first on ITNetwork.

Original Article