Modificirani WhatsApp instalira Triada trojanca

0
218

Modificirane i prilagođene (custom) inačice WhatsApp aplikacije mnogim su korisnicima korisna stvar jer donose funkcije koje se ne nalaze u originalnoj aplikaciji. Primjerice, možete prilagoditi ikone, onemogućiti video pozive, dodavati teme i skrivati značajke poput Recently Seen. No nisu svi modovi korisni i sigurni pa biste trebali dobro pripaziti ako koristite takav softver na svojem telefonu.

Poznati proizvođač antivirusnih rješenja Kaspersky, otkrio je inačicu FMWhatsApp aplikacije koja u sebi prikriva opasni malware koji prikuplja osjetljive podatke s vašeg telefona i šalje ih na udaljeni server, gdje se preuzima i izvršava opasni Triada trojanac koji potom može raditi brojne stvari na vašem uređaju, uključujući instaliranje novih malicioznih modula i dodatnog malwarea, a između ostaloga će vas pretplatiti na neke premium supskripcije softvera.

Mada je za izvršenje transakcija potreban potvrdni kod, trojanac omogućuje napadačima da vas sami pretplate na premium servise koji su dakako u njihovom vlasništvu.

Pored toga trojanac će preuzeti vaš WhatsApp račun i putem njega slati spam poruke i širiti maliciozni softver osobama u vašem imeniku. Obzirom da FMWhatsapp eksplicitno traži korisnike privolu za čitanje SMS poruka, to znači da korisnici pristaju na to da trojanci i drugi maliciozni moduli pristupaju njihovim komunikacijama.

Original Article