Mobilni AI uređaj detektira bolesti iz kašlja

0
36

Istraživači na Sveučilištu Massachusetts Amherst razvili su mobilni nadzorni uređaj potpomognut strojnim učenjem pod nazivom FlueSense, koji je u stanju među velikom masom ljudi prepoznati kašalj u realnom vremenu i potom analizirati podatke s ciljem detekcije znakova koji ukazuju na moguće virusne i druge respiratorne bolesti.

Istraživači kažu da je uređaj potpuno nova računalna platforma koja se razvija za korištenje u bolnicama, čekaonicama i velikim javnim prostorima, a koja bi mogla pomoći u predviđanju sezonske gripe i drugih respiratornih bolesti poput COVID-19 pandemije i SARS-a.

FluSense platforma procesira podatke s mreže jeftinih mikrofona i termalnih kamera pomoću Raspberry Pi računala i enginea neuralnih mreža. Ona ne pohranjuje podatke za identifikaciju poput glasa ili slika, već se koristi za izradu prediktivnih modela na razini populacije, a ne na individualnoj razini.

Uređaji su testirani u 4 ambulantne čekaonice Sveučilišne bolnice između prosinca 2018. i srpnja 2019. godine te su prikupili više od 21 milijuna uzoraka, a istraživači su otkrili da je FlueSense bio u mogućnosti precizno predvidjeti dnevnu stopu bolesti u bolnici.

Idući korak će biti testiranje u drugim javnim prostorima i na drugim zemljopisnim lokacijama.

Original Article