Ministarstvo zdravlja u Brazilu pretrpelo sajber napad 

0
192

Web lokacije brazilskog Ministarstvom zdravlja (MoH) pretrpele su veliki napad ransomware-a koji je doveo do nedostupnosti podataka o vakcinaciji protiv COVID-19 miliona građana.

PCPress.rs Image

Hakeri su tvrdili da su kopirali i izbrisali 50TB podataka iz internih sistema

Nakon tog napada koji se dogodio 10.12. oko 1 sat posle ponoći, svi web-sajtovi MZ, uključujući i ConecteSUS, koji prati putanju građana u javnom zdravstvenom sistemu, postali su nedostupni. Ovo uključuje i digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv COVID-19. Prema poruci koju je ostavila grupa Lapsus$, koja je preuzela odgovornost za napad, oko 50 TB podataka je izvučeno iz sistema Ministarstva zdravlja i potom izbrisano. „Kontaktirajte nas ako želite da se podaci vrate“, navodi se u poruci. Nešto pre 7 sati ujutru uklonjene su slike sa porukom koje su hakeri ostavili, ali su web stranice ostale nedostupne.

Nakon napada, brazilski ministar zdravlja Marselo Keiroga rekao je da njegovo odeljenje ima rezervnu kopiju podataka koji su navodno kopirani i izbrisani iz baza podataka nacionalne zdravstvene službe. U septembru, incident je usledio nakon prethodnog napada na brazilsku zdravstvenu regulatornu agenciju (Anvisa). Napad je bio fokusiran na deklaraciju o zdravstvenoj zaštiti za putnike, obaveznu za pojedince koji ulaze u Brazil preko aerodroma. Napad se dogodio ubrzo nakon otkazivanja kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo između Brazila i Argentine, pri čemu je Anvisa prekinula utakmicu nakon što su četvorica argentinskih igrača optužena da su prekršili protokole o putovanju COVID-19.

Slično tome, najnoviji problem sa kojim se suočava Ministarstvo zdravlja, javlja se usred sve većeg pritiska na brazilsku vladu da zahteva sertifikate o vakcinaciji protiv COVID-19 od međunarodnih putnika koji dolaze u Brazil, kao odgovor na porast slučajeva omicron varijante. Ovo nije prvi veliki bezbednosni problem sa kojim se brazilsko ministarstvo zdravlja suočava u poslednjih nekoliko meseci.

U novembru 2020, lične i zdravstvene informacije više od 16 miliona brazilskih pacijenata obolelih od COVID-19 su procurile na mrežu, nakon što je zaposleni u bolnici postavio tabelu sa korisničkim imenima, lozinkama i ključevima za pristup osetljivim državnim sistemima na GitHub. Manje od nedelju dana kasnije, pojavio se još jedan veliki bezbednosni incident. Lični podaci više od 243 miliona Brazilaca, uključujući žive i preminule, otkriveni su na mreži nakon što su web programeri ostavili lozinku za ključnu vladinu bazu podataka unutar izvornog koda zvanične web stranice Ministarstva zdravlja.

Izvor: Zdnet

The post Ministarstvo zdravlja u Brazilu pretrpelo sajber napad first appeared on PC Press.Original Article