Mikrofluidni čip pomaže u dijagnozi tuberkuloze

0
79
mikrofluidni-cip-pomaze-u-dijagnozi-tuberkuloze

Istraživači sa Univerziteta u Londonu sarađivali su sa QuantuMDx, medicinskom kompanijom sa sedištem u Velikoj Britaniji, na razvoju mikrofluidnog dijagnostičkog uređaja za tuberkulozu. 

PCPress.rs Image

Ultra niska cena i ultra-visoka osetljivost, poboljšaće jednak pristup kvalitetnim dijagnozama

CAPTURE-XT čip je dizajniran da koncentriše i prečisti Micobacterium tuberculosis od pacijenata sa sumnjom na tuberkulozu, posebno u oblastima koje nemaju pristup rutinskim dijagnostičkim tehnologijama. Čip koristi dielektroforezu za hvatanje bakterija na osnovu njihovih dielektričnih svojstava, dok se druge bakterije i nečistoće u uzorku sputuma ispiru. Uhvaćene bakterije se mogu vizuelno proceniti, pružajući jednostavnu dijagnozu da/ne, a prečišćeni uzorak se takođe može okarakterisati u laboratoriji za detaljniju analizu.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da ima oko tri miliona ljudi koji obole od tuberkuloze svake godine, ali koji nemaju dijagnozu. Mnogi takvi pacijenti žive u oblastima sa niskim resursima gde pristup dijagnostičkim tehnologijama nije pouzdan. Postoji jasna potreba za jeftinim dijagnostičkim uređajima koji mogu otkriti uzročnike bakterija iza tuberkuloze.

Da bi rešili ovo, ovi istraživači su razvili mikrofluidni čip koji može da uhvati i koncentriše ove bakterije iz uzoraka sputuma. Test funkcioniše na osnovu dielektroforeze, što u suštini znači primenu električnog polja na čestice ili ćelije, uzrokujući njihovu polarizaciju. Međutim, električno polje je nehomogeno, što rezultira kretanjem u polarizovanoj čestici. Dielektrična svojstva Micobacterium tuberculosis znače da čip može da koristi dielektroforezu da selektivno koncentriše mali broj bakterijskih ćelija na elektrodama čipa, omogućavajući da se druge bakterije i nečistoće isperu.

Bakterije koje su koncentrisane na elektrodama mogu se posmatrati kroz mikroskop, omogućavajući jeftinu i jednostavnu vizuelnu identifikaciju koja je pogodna za upotrebu u regionima sa niskim resursima. Međutim, ako je laboratorijska oprema dostupna, onda čip može da deluje kao jednostavan metod za pripremu i prečišćavanje uzoraka pre izvođenja naprednijih testova, kao što je PCR, kako bi se bolje karakterisale infektivne bakterije.

„Tehnologija CAPTURE-XT® je zaista revolucionarna i imaće uticaj na mnoge različite bolesti, od sepse do onkologije (cirkulacijske tumorske ćelije)“, rekao je Džonatan O’Haloran, izvršni direktor kompanije QuantuMDx. „Ova primena u Micobacterium tuberculosis je zaista izuzetna jer će njena ultra niska cena i ultra-visoka osetljivost duboko poboljšati jednak pristup kvalitetnim dijagnozama za stotine miliona ljudi. Ova tehnologija zasnovana na čipu iskorišćava fiziološka svojstva TB bakterija da se posebno sakupljaju na uređaju tako da se mali brojevi mogu vizualizovati na elektrodama čipa i delovati kao vizuelno očitavanje da bi se zamenile laboratorijske metode razmaza sputuma/mikroskopske metode, koje obično imaju niske stope detekcije i zahtevaju obuku laboratorijskog osoblja, na osetljivosti poput molekula i to samo za delić cene. Štaviše, kada se koristi kao prednji kraj za nizvodne ćelijske, proteinske i molekularne uređaje, mogućnosti su gotovo neograničene.”

Izvor: Medgadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.