Microsoft zaključava igre na Xbox Series X i Series S

0
73
microsoft-zakljucava-igre-na-xbox-series-x-i-series-s

Microsoft zabranjuje korisnicima pokretanje emulacija igara na Xbox Series X | S. Korisnik Twittera @gamr12, koji je uključen u distribuciju softvera za emulaciju RetroArch na Xbox-u, objavio je poruku o grešci koju su dobili kada su pokušali da pokrenu emulirani sadržaj. „Nije moguće pokrenuti ovu igru ili aplikaciju“, piše u poruci. „Igra ili aplikacija koju pokušavate da pokrenete krši politiku Microsoft Store-a i nije podržana.“ Ostali korisnici sa softverom za emulaciju na Xbox Series X | S izveštaj nailazi na isti problem.

PCPress.rs Image

Kada je Microsoft prvi put lansirao Xbox Series X | S u 2020, korisnici su otkrili da mogu da instaliraju i pokreću softver za emulaciju. Ovo je omogućilo da se igra čitav niz klasičnih naslova na Xbox Series X | S, uključujući igre sa PlayStation 2, GameCube, Vii i drugih. Ali sada se čini da je ova skoro trogodišnja serija došla do kraja.

Kao što je istakao @gamr12, i dalje možete emulirati igre na Xbox Series X | S, ali samo ako stavite uređaj u Developer Mode, koji morate da platite. Čini se da se Microsoft oslobodio ove opcije tek kada je konzola stavljena u Retail Mode, nešto što svi korisnici mogu besplatno uključiti uz malo tehničkog znanja.

Iako još uvek nije jasno šta je podstaklo promenu, Alijana, aktivna obožavateljica emulatora koja kaže da je programer Microsoft Azure, tvrdi da je kontaktirala neimenovanog „prijatelja iz Xbox QA tima“ u vezi sa problemom pre nedelja, koji je rekao razlog zabrana je Nintendo.

Iako izvor i tvrdnje poruke nisu potvrđeni ili potvrđeni, ona glasi: „Primarni razlog zabrane je vezan za pravne probleme sa Nintendo-om. „Iako emulacija sama po sebi nije protivzakonita, može se koristiti za igranje igara sa konzola koje su još uvek pod zaštitom autorskih prava bez dozvole, što može stvoriti probleme sa Nintendom i njegovim filijalama.

Microsoftova pravila tehnički ne dozvoljavaju emulacije, ali kompanija je obično gledala na drugu stranu u prošlosti, navodi Kotaku. „Neprestano razvijamo naše mehanizme za pregled i preduzimanje mera za primenu sadržaja distribuiranog u Prodavnici da bismo obezbedili usklađenost sa našim smernicama Microsoft prodavnice“, kaže Microsoft Kotaku. „Prema 10.13.10, proizvodi koji oponašaju sistem igre ili platformu za igre nisu dozvoljeni ni na jednoj porodici uređaja“, kaže Microsoft. Kompanija nije odmah odgovorila na The Vergeov zahtev za komentar.

Ako je Nintendo, zaista, katalizator iza Microsoft odluke, neću se uopšte iznenaditi. Nintendo je dugo bio privrženik emuliranih igara — osim ako, naravno, sama kompanija ne može da kreira i profitira od njih. Nintendo je, posebno, tužio veb lokaciju RomUniverse za 1,2 miliona dolara u 2019. Nintendo je takođe krenuo na Gary Bowser, kanadskog hakera koji prodaje Switch hakere, koji je pristao da plati 10 miliona dolara kazne i trenutno služi zatvorsku kaznu od 40 meseci.

Izvor: TheVerge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.