Microsoft radi Windows Lite OS

Microsoft radi novu inačicu Windowsa 10 pod nazivom Windows Lite a ovoga puta je odlučio donijeti velike promjene kako bi operativni sustav bio doista "lightweight".

Novi OS je otkriven u dokumentaciji koja je stigla uz novi build, a portal Petri tvrdi da se radi o ChromeOS killeru, koji se Microsoft želi žestoko baciti na tržište uređaja poput Chromebookova, obzirom da mu to nije uspjelo s prijašnjim "lightweight" inačicama operativnog sustava Windows RT i Windows 10 S.

Iz tog razloga novi operativni sustav se temelji na Windows Core OS iskustvu, imat će izrazito niske zahtjeve za hardverom i prostorom na disku, obzirom da Microsoft treba softver koji će pogoniti uređaje koji će se nadmetati protiv Chromebookova.

To znači da će uređaji pogonjeni ovim OS-om moći pokretati samo softver iz Microsoft Storea, a Win32 programi se neće moći koristiti, za razliku od Windows 10 S OS-a koji je imao mogućnost nadogradnje na punu inačicu Windowsa 10 zbog dobivanja pune podrške za Win32 programe.

Pored svega toga, postoji mogućnost da novi OS uopće neće nositi ime Windows, a neće imati ni mogućnost zasebne instalacije, jer će biti unaprijed instaliran na uređaje koje će izrađivati Microsoftovi partneri poput Della, HP-a, Lenova i drugih.

Više informacija o Windows Lite OS-u mogli bismo saznati na Microsoftovoj konferenciji za developere Build 2019.

Original Article