Microsoft pod evropskom antimonopolskom istragom zbog Teamsa

0
75
microsoft-pod-evropskom-antimonopolskom-istragom-zbog-teamsa

Evropski zvaničnici istražuju da li je praksa Microsofta da kombinuje svoj Teams softver sa Office 365 antikonkurentna, saopštila je Evropska komisija. Istraga EU usledila je nakon formalne žalbe Microsoftovog rivala, Slack u vlasništvu Salesforce, 2020. godine, u kojem se navodi da je Microsoft nezakonito zaobišao konkurenciju.

PCPress.rs Image

Pakovanjem Teamsa zajedno sa svojim „dobro ukorenjenim“ paketom za produktivnost, uključujući aplikacije kao što su Word i Outlook, Microsoft bi mogao efikasno da blokira klijente da traže rivalske alate za saradnju, saopštila je Komisija. Antimonopolski zvaničnici su takođe zabrinuti zbog problema interoperabilnosti između Microsoftovog softvera i proizvoda trećih strana, dodaje se.

„Ove prakse mogu predstavljati antikonkurentno vezivanje ili spajanje i sprečiti dobavljače drugih sredstava za komunikaciju i saradnju da se takmiče“, navodi se u saopštenju Komisije.

Microsoft je u saopštenju naveo da sarađuje sa Komisijom.

„Poštujemo rad Evropske komisije na ovom slučaju i veoma ozbiljno shvatamo sopstvene odgovornosti“ rekao je portparol Microsofta. „Nastavićemo da sarađujemo sa Komisijom i ostaćemo posvećeni pronalaženju rešenja koja će rešiti sve zabrinutosti.

Na konferenciji za štampu održanom u četvrtak, portparolka EU Arianna Podesta rekla je novinarima da je „u ovoj fazi prerano razgovarati o mogućim obavezama Microsofta da reši probleme. Prvo moramo da identifikujemo da li postoji kršenje antimonopolskih propisa.”

Dubinska istraga odražava sve veći nadzor EU protiv monopola za Microsoft, koji je poslednji put kažnjen zbog kršenja konkurencije 2013. godine jer nije poštovao obavezu da evropski potrošači imaju mogućnost izbora u web pretraživačima.

Slack-ova početna žalba u EU navodila je da Microsoft nameće Teams milionima klijenata, „blokirajući njegovo uklanjanje i skrivajući stvarne troškove za poslovne klijente“.

Izvršni direktor Slacka u to vreme je tvrdio da Microsoft prodaje zatvoreni ekosistem sopstvenih proizvoda, dok Slack pruža korisnicima više slobode da kombinuju usluge.

„Ovo je posrednik za dve veoma različite filozofije za budućnost digitalnih ekosistema, kapije naspram čuvara kapija“, rekao je Slackov potpredsednik za komunikacije i politiku, Jonathan Prince.

Izvor: cnn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.