Microsoft je sve bliži završetku kupovine Activision-Blizzard grupe

0
65
microsoft-je-sve-blizi-zavrsetku-kupovine-activision-blizzard-grupe

CMA je objavila najnovije ažuriranje svoje tekuće istrage o Microsoftovoj predloženoj akviziciji Activision Blizzarda. Iako je ranije izgledalo da regulator ima mnogo zabrinutosti, sada je „suzio svoj obim“ problema sa sporazumom i više ne smatra da bi to „rezultovalo značajnim smanjenjem konkurencije u vezi sa igranjem na konzolama u Velikoj Britaniji“.

Microsoft je uporan da nema planova da ukloni Call of Duty sa drugih platformi i umesto toga želi da prenese franšizu na više platformi i uređaja. Ovo je dovelo do kruga 10-godišnjih ugovora o licenciranju sa rivalskim kompanijama, kao što su Nintendo, Valve (Steam), Nvidia i druge, obećavajući da će Call of Duty dovesti na rivalske konzole i servise za cloud igre. U svetlu ovoga, CMA više nije zabrinut da će Microsoft oduzeti Call of Duty sa Playstation-a.

“CMA je primila značajnu količinu novih dokaza kao odgovor na svoje prvobitne privremene nalaze. Pošto je pažljivo razmotrila ove nove dokaze, zajedno sa širokim spektrom informacija prikupljenih pre nego što su ti privremeni nalazi izdati, CMA grupa za istragu je ažurirala svoje privremene nalaze i došla do privremenog zaključka da, sveukupno, transakcija neće dovesti do značajnog smanjenja konkurencija u vezi sa igranjem na konzolama u Velikoj Britaniji”, piše regulator u svom najnovijem javnom izveštaju.

CMA posebno ukazuje na Majkrosoftove finansijske argumente kao ključni razlog za ovu promenu odluke. Microsoft je tvrdio da ne bi imalo finansijskog smisla da se Call of Duty udalji od Playstation platforme i čak je ukazao na niz nedostataka u CMA-ovoj proceni tržišta konzola.

Iako je CMA uverena da akvizicija neće smanjiti konkurenciju u prostoru za igre na konzolama, i dalje ima zabrinutost za budućnost igara “u oblaku”, koje čine novo tržište u nastajanju.

„Na naše privremeno mišljenje da ovaj dogovor izaziva zabrinutost na tržištu igara u oblaku ne utiče današnja najava“, piše CMA.

Microsoft je pokušao da se izbori sa ovim desetogodišnjim ugovorima sa Nvidijinim GeForce Now i drugim uslugama, poput Ubitusa, provajdera igara u oblaku koji donosi Triple-A igre na Nintendo Svitch putem striminga.

CMA će doneti konačnu odluku o dogovoru do kraja aprila, kao i Evropska komisija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More