Microsoft je objavio izvorni kod 3D Movie Maker-a

0
129

Microsoft je otvorio kod za 3D Movie Maker program koji je razvijen pre 27 godina. Kompanija je to uradila zahvaljujući objavi na Twitter-u. Twitter profil Foone zatražio je od tehnološkog giganta izvorni kod programa kako bi mogao da ga dalje proširi i razvije.

PCPress.rs Image

Cilj je proširiti funkcionalnost softvera

Microsoft ne poseduje BRender, mehanizam 3D renderovanja koji se koristi u 3D Movie Maker-u, što je potencijalno predstavljalo problem, ali onaj koji ga poseduje rekao je da bi rado otvorio kod ako pronađe kopiju. Srećom, neko je zadržao kopiju i Microsoft je uspeo da objavi kod programa u celini.

3D Movie Maker, koji je objavljen 1995. godine, daje korisnicima jednostavan način da kreiraju filmove postavljanjem crtanih likova i rekvizita u unapred renderovana okruženja.

Prema izveštaju PCGamer-a, Foone planira da ažurira program kako bi mogao da radi na modernim računarima, kao i da doda funkcije koje će olakšati deljenje realizovanih video zapisa.

„Očekujemo da ćemo osnovnu modernizovanu verziju dobiti u narednih mesec do nekoliko meseci, u zavisnosti od toga na koliko problema naiđemo“, prenosi PCGamer.

Originalni izvorni kod za projekat je sada na GitHubu koji je dostupan samo pod MIT licencom kao otvoreni kod. Prema izveštajima RockPaperShotgun-a, BRender mehanizam za renderovanje takođe je korišćen za igre kao što su Carmageddon 1 i 2, tako da bi objavljivanje koda potencijalno moglo da dovede do ažuriranih verzija koje mogu da rade lako na modernim računarima.

Cilj je proširiti funkcionalnost softvera a da pritom ostane jednostavan i lak za korištenje kao original.

Izvor: Engadget

The post Microsoft je objavio izvorni kod 3D Movie Maker-a first appeared on PC Press.Original Article