Microsoft Edge krade vaše podatke iz Google Chromea

0
78
microsoft-edge-krade-vase-podatke-iz-google-chromea

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Microsoft Edge sve agresivnije preuzima vaše otvorene tabove iz Google Chromea u pokušaju da vas navede da pređete na Edge. 

PCPress.rs Image

Windows je dodao novu opciju koja je podrazumevano uključena

Novi Microsoft Edge pokazao se kao dobar browser od svog izlaska 2020. godine, ali Microsoft nikada nije prestao agresivno da promoviše Edge u odnosu na konkurentske browsere, pre svega Chrome. Google i Microsoft već godinama imaju nesuglasice oko ovog pitanja; Microsoft je čak privremeno sakrio opcije za podrazumevani browser u Windows 11.

Nakon ažuriranja Windows računara, Microsoft Edge se odmah pokreće i prikazuje sve otvorene tabove u Google Chromeu na istom uređaju, iako Edge nikada nije zatražio sinhronizaciju podataka sa Chromeom i nije bio korišćen na tom računaru. Druga strategija koju Microsoft koristi, a koja je počela da privlači pažnju ove nedelje, je da Edge kopira sve vaše otvorene tabove iz Google Chromea kako biste nastavili tamo gde ste stali ako se nađete u Edgeu.

Prenos podataka iz Chromea u Edge svaki put kada se browser koristi

Korisnici Microsoft Edgea mogu “uvoziti podatke browsera pri svakom pokretanju”. Iako korisnici mogu isključiti ovu opciju putem postavki Edgea (edge://settings/profiles/importBrowsingData), Microsoft sada prisiljava korisnike da je omoguće nakon Windows ažuriranja. Zach Edwards na Twitteru/X otkrio je da je, tokom post-update postavljanja, Windows dodao novu opciju koja je podrazumevano uključena, a opisana je kao: “Sa vašom potvrdom, Microsoft Edge će redovno unositi podatke iz drugih browsera dostupnih na vašem uređaju sa Windowsom. Ovi podaci uključuju vaše favorite, istoriju pregledanja, kolačiće, podatke o automatskom popunjavanju, ekstenzije, postavke i druge podatke pregledanja.”

Nakon što korisnicima pruži kratko objašnjenje kako onemogućiti ovu opciju, Microsoft traži da odobre ponašanje i pruža opciju “Not Now” na drugom ekranu. Neki korisnici primetili su da Edge i dalje unosi podatke iz Chromea svaki put kada se pokrene – čak i kada je ova opcija isključena. Iako je mnogo ljudi primetilo ovo ponašanje, Microsoft nije odgovorio na zahteve za informacijama ili komentarima.

Izvor: Readwrite

SBB


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.