Mi je nova varijanta koronavirusa

0
214

Svjetska zdravstvena organizacija je na svoju službenu listu s popisom inačica koronavirusa dodala µ (Mi), varijantu koja je već zamijećena u 40 država širom svijeta.

Nova varijanta je prvi puta klasificirana u Kolumbiji u siječnju 2021. s kodnom oznakom B.1.621, gdje je otkrivena u 39 posto potvrđenih slučajeva COVID-19 bolesti, a 13 posto udjela čini u zarazama u Ekvadoru, dok za sada nije otkrivena u većem broju slučajeva u drugim državama svijeta.

"Varijanta Mi ima konstelaciju mutacija koje ukazuju na potencijalna svojstva imunološkog bijega", navodi WHO u svom najnovijem izvješću.

Tehnička savjetodavna skupina WHO-a za evoluciju virusa ima tri razine za klasifikaciju novih varijanti SARS-CoV-2. Prvi je Upozorenje za daljnje praćenje u kojem varijanta pokazuje "dokaze fenotipskog ili epidemiološkog utjecaja" te zahtijeva daljnje praćenje.

B.1.621 je krajem svibnja dobio Upozorenje za daljnje praćenje. Nakon daljnje procjene, savjetodavna skupina WHO-a je 30. kolovoza reklasificirala B.1.621 u Varijantu od interesa (VOI). Stoga joj se službeno dodjeljuje slovo grčke abecede, a konačna top klasifikacijska razina je Variant of Concern (zabrinjavajuća varijanta).

Do sada postoji malo robusnih istraživanja o ovoj varijanti, bilo u pogledu povećane prenosivosti, imunološkog bijega ili ozbiljnosti bolesti. U prepisci objavljenoj nedavno u časopisu The Lancet Infectoral Diseases, tim britanskih istraživača sugerira da varijanta sadrži nekoliko mutacija povezanih otpornošću na cjepiva, pa bi je trebalo pomno pratiti kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

Mala laboratorijska studija objavljena krajem srpnja otkrila je da antitijela generirana cjepivom Pfizer mogu i dalje učinkovito neutralizirati ovu varijantu. Međutim, tim talijanskih istraživača primijetio je da je neutraliziranje značajno niže od onog koje je viđeno u prethodnim varijantama SARS-CoV-2.

Nova varijanta je dvanaesta koju je WHO označio slovima grčkog alfabeta. Među najproblematičnijim varijantama su Alfa, Beta, Gama i Delta. Pet varijanti su Varijante od interesa, odnosno Eta, Iota, Kappa, Lambda i sada Mi. Tri varijante prije klasificirane kao VOI su dobile nižu oznaku nakon provedenih studija, a to su Ipsilon, Zeta i Theta.

WHO na raspolaganju još ima 12 slova grčkog alfabeta koja može dodijeliti varijantama SARS-COV-2 virusa, a ako se sva potroše, onda će im imena dodjeljivati po zvijezdama ili konstelacijama.

Izvor: WHO

Original Article