Meteorit iz Michigana sadrži vanzemaljske organske sastojke

0
66

Kada je 2018. godine u zaleđeno jezero Michigan pokraj gradića Hamburga pao meteorit kojeg je dva dana kasnije pronašao jedan lovac na meteorite koji ga je odmah donio u Field muzej u Chicago, to je prilično zaintrigiralo znanstvenike, pa su ga odlučili detaljno testirati.

Obzirom da je pao na površinu zaleđenog jezera pri vanjskoj temperaturi daleko ispod ništice, znanstvenicima je predstavljao "sveti gral", jer su smatrali da nije bio izložen tekućoj vodi i zemaljskim mikroorganzmima koji bi ga mogli ozbiljnije kontaminirati.

U nedavno objavljenoj studiji u kojoj su uz znanstvenike Muzeja Field sudjelovali i njihovi kolege sa Sveučilišta Brown, istraživači opisuju da su u sićušnom meteoritu klasificiranom kao H4 kondrit pronašli čak 2600 organskih sastojaka, među kojima je većina kompleksnih ugljikovodika. Otkriće da meteoriti sadrže organske sastojke nije novo, ali "čistoća" uzorka potvrđuje postojeću teoriju da su slični svemirski kamenčići donijeli organski materijal na Zemlju prije nekoliko milijardi godina, a taj je materijal uvelike pomogao u nastanku života na našem planetu.

Studija je ispitivanjem izotopa otkrila i da meteorit potiče od asteroida koji je nastao prije 4,5 milijardi godina, a od njega se odvojio prije 12 milijuna godina.

Original Article